Svi znamo i volimo probiotike, no u posljednje se vrijeme poprilično šuška o postbioticima, novom trendi wellness sastojku koji pomaže u poboljšanju zdravlja i izgleda, pa je stoga postao pravi hit u beauty svijetu

Probiotici su stvarni živi mikroorganizmi koji dodaju postojeću populaciju dobrih bakterija u crijeva, pomažući u promicanju boljeg crijevnog, ali i mentalnog zdravlja. I često ne možemo zaboraviti na prebiotike – biljna vlakna koja su hrana za dobre crijevne bakterije u našim crijevima. No nedavno se počelo sve više pričati o još jednim “bioticima”, odnosno postbioticima.

Što su postbiotici?

Da bi naš mikrobiom procvjetao, moramo hraniti korisne bakterije – probiotike, koji žive u njemu. Tu dolaze na scenu prebiotici: nalaze se u hrani kao što su banane, češnjak i luk, koji su “gorivo” za probiotike, a koji proizvode postbiotike. Ova trijada pomaže da naš gastrointestinalni sustav nesmetano funkcionira.

Ulogu postbiotika teže je razumjeti. U suštini, oni su nusproizvodi i mogu uključivati spojeve poput masnih kiselina kratkog lanca (koji su korisni za naše zdravlje i imunitet) i enzime. Postbiotici imaju potencijal da utječu na naš živčani sustav, imunološki odgovor, metabolizam i funkciju crijeva.

Nakon što vaše tijelo probavi prebiotike i probiotike, ostaju ostaci hranjivih tvari, poput vitamina B, vitamina K, aminokiselina, kratkolančanih masnih kiselina. I to su postbiotici, dakle, ostaci. Jednako su korisni kao probiotici i prebiotici i mogu pomoći našim tijelima na mnogo načina, kao što je podrška našem imunološkom sustavu, poboljšanje našeg mikrobioma i sprječavanje infekcija i upala. I prije nego pomislite drukčije, jednako su važni kao i njihovi drugi “biotik” frendovi.

S obzirom na to da naš naš crijevni mikrobiom ovisi o pronalaženju ravnoteže kako bismo ostali jaki, važno je unositi razne hranjive tvari i zdrave crijevne bakterije kako bismo ga držali pod kontrolom i spriječili neravnotežu. Oko 80 % našeg imunološkog sustava proizlazi iz naših crijeva. Imati zdrava, dobro uravnotežena, jaka crijeva važno je za održavanje naše snage i optimiziranje našeg zdravlja.

Znanstvenici provode istraživanja kako bi vidjeli mogu li postbiotici pomoći i osobama s alergijama da smanje curenje i začepljenost nosa. Osim toga, novija istraživanja usmjerena su na učinke postbiotika i zdravlje kože, poput smanjenja simptoma ekcema i dermatitisa.

Postbiotici u skincare proizvodima

Postbiotički proizvodi za njegu kože sadrže neodržive bakterijske proizvode ili metaboličke nusproizvode probiotičkih bakterija. Primjeri postbiotika uključuju enzime, peptide, muropeptide izvedene iz peptidoglikana, polisaharide, proteine ​​stanične površine i organske kiseline. Oni, naravno, nisu novost u dermatologiji jer mnogi proizvodi za njegu kože koji se trenutno nalaze na tržištu sadrže proizvode bakterijske fermentacije, poput mliječne kiseline (da, ako je koristite – već koristite postbiotike) i glicerola. Postbiotici imaju svojstva antioksidansa i humektanata, a njihova terapeutska vrijednost dobro je utvrđena. Jedino što bi se sada moglo promijeniti jest to da se ovaj sastojak pojavi na kutijici proizvoda i bude više reklamiran – jer se o njemu više priča!

 

Foto: Unsplash