Čuvena Fontana Stravinski ponovno je otvorena za javnost nakon skoro dvije godine potpune renovacije. U Parizu kažu da je to velika stvar, a i mi se slažemo.

Smještena pored centra Pompidou, fontana Igora Stravinskog, koju su dizajnirali umjetnici – švicarski kipar Jean Tinguely i supruga Niki de Saint Phalle, svečano je otvorena 1983. Dojmljivo je djelo i definitivno jedna od neprepoznatljivijih suvremenih fontana Pariza, a njezinih 16 šarenih skulptura iz kojih izbijaju mlazevi vode predstavlja djelo poznatg ruskog skladatelja. Pokretne skulpture odnedavno blistaju novim sjajem, a u sklopu projekta renovirala se hidroizolacija, električni kablovi i vodovodne cijevi bazena fontane izrađenog od nehrđajućeg čelika, kao i klupa koja okružuje skulpturalnu fontanu.

Izvršena je i revizija sistema recikliranja i pročišćavanja vode, posebno omekšavanja vode kako bi se spriječila buduća oštećenja skulptura. Fontana je okružena s nekoliko restorana i centrom za suvremenu glazbu IRCAM i poznato je mjesto za predah.

Foto: Profimedia