Prostor u kojem se možete osjećati da niste jedini, sami i usamljeni, prostor u kojem se možete povezati i lakše putovati kroz odrastanje i životne izazove. Digitalna platforma PUKOTINE upravo su takvo mjesto

Digitalna platforma PUKOTINE/PKTN novi je suradnički projekt Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PrevLab-a), kolektiva BoliMe i organizacije FamilyLab, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku koji za cilj ima otvaranje virtualnog prostora za mlade, ali i za starije generacije – prostor unutar kojega mogu detektirati i definirati vlastite probleme, identificirati se s drugima i njihovim poteškoćama te otvoriti mogućnost za rješenje i zacjeljenje. Prostor je to u kojem osjećaju da nisu jedini, sami i usamljeni, prostor u kojem se povezuju i tako lakše putuju kroz odrastanje. Tendencija je PUKOTINA da postanu mjesto koje olakšava procese i faze tijekom odrastanja u izazovnom okruženju, društvu i zajednici.

Platforma PUKOTINE/ PKTN kontinuirano i redovito donosi sadržaj iz perspektiva stručnjaka i mladih – okupljajući one koji kroz profesiju pokušavaju ponuditi rješenja i pružati podršku kao i one kojima je olakšanje puta kroz odrastanje i formativne godine, kao i podrška, svakako potrebno. Ova digitalna platforma kreirana je kao odgovor na kompleksne probleme i potrebe mladih te kao reakcija na nedostatak intervencija namijenjenih pružanju podrške mladima pri odrastanju u Hrvatskoj.

PKTN okupljaju interdisciplinarni tim znanstvenika, psihoterapeuta, stručnjaka i kreativaca koji prate potrebe mladih, njihovih roditelja i nastavnika te u interakciji s njima kreiraju sadržaje i preventivne aktivnosti usmjerene na promociju pozitivnog razvoja mladih. Platforma obrađuje teme koje opterećuju mlade, poput usamljenosti, prekida, anksioznosti, straha od neuspjeha, preopterećenosti, nesigurnosti. Kroz sadržaj, njeguje se stav da mladi imaju snage i kompetencije biti odgovorni i kritični članovi društva, podržava se razvojna ranjivost njihovih godina i potencijal koji iz nje izranja, a dugoročno će kreirani sadržaj s mladima razvijati u znanstveno-utemeljene online programe koji su usmjereni na promociju pozitivnog razvoja mladih.

Foto: Pukotine/PKTN