Za novi izgled i ponudu zadužen je pionir barske scene u Hrvatskoj – Hemingway Bar

Nakon preuređenja i adaptacije, kultna kavana Lisinski ponovno je otvorila svoja vrata. Smještena u istoimenoj koncertnoj dvorani, kavana Lisinski nezaobilazno je mjesto za opušteno piće i druženje prije ili poslije raznih događanja, koja su gotovo svakodnevno na repertoaru. Zadnjih nekoliko mjeseci kavana je zbog radova bila zatvorena, a od proteklog tjedna ponovno se našla na karti it mjesta u Zagrebu.

Za novi izgled i ponudu kavane zaslužan je svojevrsni pionir barske u Hrvatskoj – Hemingway Bar. Uspješna Hemingway priča, koja je započeta pred gotovo 20 godina, ovog puta nastavljena je u ponešto drugačijem konceptu, ali s veoma sličnom filozofijom. Tako je i kavana Lisinski preuređena prema svjetskim standardima, s iznimnom pažnjom posvećenom najmanjim detaljima i ciljem zadovoljenja gostiju.

S obzirom kako spada u zaštićene gradske prostore, arhitektica i projektantica Vlatka Čizmić zadržan je izvorni izgled kavane, no promišljenim preinakama stvoren je potpuno nov i elegantan dojam. Kod projektiranja nove kavane namjera joj je bila vratiti prostor u stanje što vjernije originalnom. Demontirali su sve naknadno dodano, ogolili prostor i uz nadzor i savjete iz Zavoda za zaštitu spomenika sačuvali i naglasili ljepotu prostora.

Dizajn i odabir namještaja osmišljen je tako da izgledom, materijalima i bojama djeluje kao da datira iz doba nastanka same dvorane. Namjera je bila i organizirati prostor tako da funkcionira podjednako uspješno za različite dnevne i večernje namjene.

Cjelokupan interijer veoma je svijetao i prozračan, što je rezultat izbacivanja pomalo zastarjelih drvenih pregrada koje su bile prisutne u samom prostoru. S obzirom na stilski neutralan interijer, glavne zvijezde preuređenog prostora su chic stolice od trendovskog pliša, koje su se odlično uklopile u novi izgled kavane. Kombinacija smirujuće zagasito plave i svijetlosive boje te žarke žute i eklektične bakrene stvorila je jednu posebnu atmosferu, dok su biljke dodatno osvježile i naglasile prostor, dajući mu feel good energiju. Dio za pušenje nalazi se u zasebnoj prostoriji, čiji je zid potpuno prekriven tapetama sa zanimljivim uzorkom, dok su rasvjetna tijela, divne visilice, osim u funkcionalnoj, ovdje i u estetskoj funkciji.

Pri dizajniranju novog interijera vlasnicima je bilo ključno stvaranje ugodne atmosfere i vizualno atraktivnog i privlačnog prostora, a u tome su nesumnjivo uspjeli.

Osim interijera, preuređena kavana Lisinski ima i novu ponudu, u kojoj glavnu ulogu igra Gin bar. Trenutno broji oko 30 vrsta ginova, kako hrvatskih tako i inozemnih, a očekuju da će ta brojka uskoro narasti na 50. U ponudi se nalazi i nekoliko klasičnih koktela s prepoznatljivim Hemingway potpisom, poput Negronija, Martinija i sl., a posebice su ponosni na vinsku kartu i ponudu vina na čaše, koja sadrži etikete iz  najpoznatijih hrvatskih regija.

Idealan par uz osvježavajuće piće je dobar zalogaj, stoga je gastro priča ovdje zaokružena s nekoliko sjajnih barskih jela, poput burgera, sendviča i salata. Jelovnik će se s vremenom nadopunjavati te će sadržavati sezonska jela. Za sve sladokusce, u svakodnevnoj ponudi su torte iz izvrsne zagrebačke slastičarnice Torte i to.

Novouređena kavana Lisinski mjesto je savršeno za prvu jutarnju mirisnu kavu, afterwork koktel ili opuštajuću večernju času vina. Mjesto na kojem će se ponovno stvarati nove, lijepe uspomene, odsad u ponešto modernijem, ali i dalje, kultnom ruhu.

Foto: Bojan Zibar