U samo 5 dana možete potpuno izbaciti šećer iz prehrane i riješiti se želje za slatkim. Tijelo će vam odmah biti zahvalno – kada prestanete unositi šećere, pokrenut ćete niz pozitivnih promjena u vašem tijelu.
Šećer je puno gori od masti za vaše zdravlje. Zato kada prestanete jesti jednostavne šećere, vaše metaboličko, crijevno, mentalno i kardiovaskularno zdravlje odmah se poboljšava. Svaki kutak tijela to cijeni, a to vam pokazuju podaci koje ćete vidjeti u nastavku. Evo kako to učiniti bez žudnje za slatkim.
Što se događa u organizmu kad prestanete jesti šećere?
Prestanete li konzumirati šećer, u vašem se tijelu događa nekoliko pozitivnih metaboličkih promjena.
Poboljšava se kardiološko i vaskularno zdravlje. Manje su šanse da će kolesterol i trigliceridi skočiti u nebo i dovesti do kardiovaskularnih bolesti.
Smanjujete rizik od karijesa i oralnih infekcija, posebno onih uzrokovanih gljivicama, jer se hrane uglavnom šećerima.
Manje vaginalnih infekcija. Candida, jedna od gljivica koja uzrokuje česte infekcije kod žena, hrani se slatkom hranom. Prestanete li ga konzumirati, velika je vjerojatnost da ćete trajno pobijediti kandidu.
Poboljšajte svoju crijevnu mikrobiotu jer se loše crijevne bakterije ne razmnožavaju tako lako. Kao i u reproduktivnom sustavu, gljivice i bakterije također rastu u probavnom sustavu, sposobne uzrokovati infekcije koje uzrokuju proljev, zatvor, plinove i nadutost.
Efikasno gubite težinu. Dodani šećeri u hrani i piću jedan su od najvećih uzroka prekomjerne težine i pretilosti jer zaboravljamo da su tu.
Zamjenjuje li se šećer umjetnim zaslađivačima?
Zapravo, ovo nije dobro rješenje. Umjetni zaslađivači pokazali su štetne učinke i povezani su s inzulinskom rezistencijom, pretilošću i neravnotežom u crijevnoj mikrobioti. Osim toga, mora se uzeti u obzir njegov odnos s anksioznošću. Nedavna studija je dokazala da korištenje aspartama uzrokuje ponašanje slično anksioznosti. Razlog više da ga izbjegavate i pažljivo čitate etikete na svemu što kupujete jer se ovaj umjetni zaslađivač nalazi u mnogim pićima i bezbrojnim prehrambenim proizvodima. Većina nutricionista uvijek će savjetovati da je bolje smanjiti količinu šećera nego koristiti zaslađivač. Smanjenjem količine osiguravate i da receptori za slatki okus ne budu hiperaktivni pa ćete iz cijele borbe izaći bez jake želje za slatkim.
Kako izbaciti šećer iz prehrane za pet dana?
Okus nije statičan, mijenja se s godinama. A to znači da čak i ako ste ovisni o slatkišima, možete izbaciti šećer iz prehrane. Bitno je samo istrenirati nepce na pravi način. Nutricionistica Sarah Mansa osmislila je ovaj petodnevni plan za uklanjanje šećera iz prehrane.
Dan 1: Izbacite vidljive šećere
Bijeli šećer je najlakše kontrolirati jer ga prepoznajemo golim okom. Izbjegavajte namirnice za koje znate da sadrže šećer, pijte kavu i čaj bez šećera. Zabranjeni su i industrijski slatkiši. Ako ne možete piti pića bez šećera, neka budu blaža ili u njih stavite cimet.
Dan 2: Šećer zamjenjujemo voćem
Sada prelazimo na one manje vidljive šećere. Džem zamjenjujemo voćem: npr. narezane banane, crveno voće ili jagode prethodno zgnječene vilicom, komadići manga… Voće također sadrži šećer, ali ono je prirodno i sadrži vlakna koja pogoduju našem crijevnom sustavu i pomažu duže se osjećamo siti..
Dan 3: Pazimo što pijemo
Obavezno pijte vodu uz obroke. Sokovima, pivom, vinom, destiliranim žestokim pićima, bezalkoholnim pićima, zaslađenim kakaovim prahom i mnogim napitcima u vrećicama unosite skriveni šećer u svoje tijelo, a da toga niste ni svjesni. Gazirana pića obično sadrže oko 35 g šećera (10 više od preporučene dnevne količine); energetsko piće oko 12 g; a čokolada u šalici nešto više od 10 g, kao sok od breskve.
Dan 4: Crna čokolada
Kroasane, peciva, sve što ste koristili kao zamjenu za prave slatkiše, danas u potpunosti izbacite iz prehrane. Kad vam treba nešto slatko, možete pojesti red tamne čokolade s 85 posto kakaa. Čokolada zasićuje mozak jednako kao i šećer, a i zdravija je.
Dan 5: Bez šećera
Od danas, jedini šećer koji jedemo je onaj najprirodniji – u voću. Ispod ćete naći spisak hrane koju možete dodavati ako poželite slatko.
Kako izbaciti šećer iz prehrane – skriveni šećeri
Pročitajte naljepnice s popisom sastojaka. Skrivene šećere pronaći ćete pod ovim imenima: škrob, modificirani škrob, sirup, galaktoza, glukoza, fruktoza, dekstroza, saharoza, dekstran, voćni koncentrat, melasa, nektar, sok, karamela, sirup, panela, med ili slad. Ima ga u juhama, pićima, kobasicama, dječjoj hrani, začinima, cjelovitim žitaricama i gotovim jelima, stoga – čitajte etikete.
Zdrave zamjene za šećer
Odabrali smo tri opcije koje će zasladiti vaše nepce, ali treba ih uzimati umjereno.
Cimet. Može se dodavati i tekućim i krutim proizvodima, kao i slanim pripravcima: dobro se slaže s mahunarkama, mesom ili ribom.
Stevia. Kako bi bio što prirodniji, kupujte ga u cijelom listu ili u prahu (mora biti zelen). Onaj iz supermarketa pomiješan je sa zaslađivačima poput ksilitola (E967) ili eritritola (E968).
Agava. Riječ je o sirupu koji može zasladiti svaki pripravak. Apsorbira se nešto sporije od konzumnog šećera. U svakom slučaju, preporučljivo ga je uzimati samo povremeno.
Foto: Pexels