Nema osobe koja nije vidjela jučerašnje nasilne napade i opsadu američkog Kongresa, koji u ovom trenutku broji 4 smrti – jedna je žena ubijena od strane policije, a za troje se još čekaju službene potvrde okolnosti. Nekoliko stotina ljudi razbilo je prozore, probilo se do ulaza, s ciljem da poremete prihvaćanje glasovanja za novog Predsjednika SAD-a, Joea Bidena

Predsjednikovi pristaše progurali su se pored policajaca (neki videozapisi ukazuju na to da ih se i propustilo), ušli u odaje Senata, fotografirali razne dokumente, sjedili na stolu govornika Doma – sve bez previše policijskog zadržavanja. Cijela opsada trajala je oko tri sata, a mnogi tvrde da je ovo zabrinjavajuć napad na demokraciju. Donosimo vam pet stvari o kojima bruje svjetski mediji i društvene mreže, a koji sugeriraju da je ovo kulminacija koja bi mogla dovesti do građanskoga rata o kojem se u posljednje vrijeme govori.

Trump je osobe koje su nasilno upale u Kongres nazvao ‘’posebnima’’ 

Trump se navodno dugo opirao slanju Nacionalne garde, čak i nakon juriša i eskalacije situacije. Čitavo vrijeme govorio je kako se ne stiže službeno obratiti rulji, dok je istovremeno na Twitteru i Facebooku (koji su ga u ovom trenutku blokirali na 24 sata zbog brojnih  neistina) cijelo vrijeme pisao o ukradenim glasovima. Čak su i neki od njegovih najodanijih saveznika osudili jednominutni video u kojem je blago zatražio od prosvjednika da se povuku. Kad je konačno istupio, izjavio je da voli napadače na Kongres, da ih smatra posebnima, i zamolio ih da odu u miru. Niti danas nije osudio događaje.

Brojni političari za situaciju isključivo okrivljuju Trumpa

Diljem svijeta se stručnjaci i osobe na visokim političkim pozicijama ne libe komentirati da su brojni komentari Donalda Trumpa, koji je, između ostalog, svojim alt-right pristašama još u rujnu, poput kakvog vojnog zapovjednika rekao da ‘’ostanu pripravni’’, direktno odgovorni za ovo nasilje. Primjerice, Priti Patel, britanska ministrica unutarnjih poslova osuđuje što Donald Trump (ne) čini, i pozvala ga da osudi nasilje. ‘’Iskreno, ovo je užasno, bez riječi sam, ne postoji opravdanje za ovo što se dogodilo’’, izjavila je za Sky News.

Pojavljuju se spekulacije da će Trumpa proglasiti nesposobnim za predsjedničku funkciju

Unatoč tome što je Trump danas (opet putem društvenih mreža) obećao mirnu tranziciju Joea Bidena, sve veći broj građanskih i poslovnih čelnika poziva članove njegovog kabineta da se pozovu na 25. amandman i proglase ga nesposobnim za funkciju. U tom slučaju, koji je izgleda malo vjerojatan, Mike Pence bi bio u Ovalnom uredu posljednjih dana upravljanja državom prije Bidenovog dolaska. Pojedini istaknuti demokrati također su zatražili da se Trump odmah smjeni, smatrajući to najboljim načinom da se osigura njegovo uklanjanje s dužnosti i izbjegne svako daljnje nasilje prije nego što Biden uđe u Bijelu kuću.

Trumpovi pristaše pokušavaju okriviti antife i Black Lives Matter prosvjednike

Radikalni konzervativni aktivisti i saveznici predsjednika Donalda Trumpa brzo su počeli širiti dezinformacije o jučerašnjim neredima, lažno tvrdeći da je sve ovo pokušaj da se njih okrivi za nasilje, i da su ovaj nepamtljiv napad napravili – antife i Black Lives Matter prosvjednici. Išlo je toliko daleko da su jednog od glavnih predstavnika QAnon teorije zavjere, gospodina s bivolovim rogovima kojeg ste zasigurno vidjeli na fotografijama koje su obišle svijet, fotošopirali kao da je dio Black Lives Matter prosvjeda. Čak se 7000 objava na Twitteru odnosilo na to da se antife ‘’predstavljaju’’ kao Trumpovi izgrednici bez ikakvih dokaza, prema analizi NBC News. Laura Ingraham, jedna od glavnih voditeljica kanala Fox News je pak provela veći dio svoje emisije sugerirajući da su za sve krivi infiltrirani antife. Jedini dokaz? Laura sugerira to da su neki prosvjednici nosili kacige i jastučiće za koljena, koje prije nije vidjela na Trumpovim skupovima. Pa vi recite.

Reakcija policije bolan je podsjetnik sistemskog rasizma u SAD-u

Brojni su se na društvenim mrežama osvrnuli na razlike u policijskom tretiranju prosvjednika jučer i bilo koji dan na Black Lives Matter prosvjedima. Nije bilo suzavaca, uhićenja, napada palicama ili konjima kojima se svjedočilo mjesecima. Postavlja se pitanje kako bi bilo koja skupina nebijele boje kože ‘’prošla’’ da je napravila i deset posto od toga što se dogodilo jučer, bez objašnjenja zašto. Postoje i fotografije koje svjedoče da su se policajci fotografirali s nasilnicima, a o ovom kontrastu između reakcija na nasilnu pobunu u Kongresu i suzbijanja mirnih prosvjeda Guardian piše da su odnosi doista crno-bijeli. Kad je gužva demonstranata Black Lives Matter prosvjeda, koji su eskalirali zbog smrti Georgea Floyda, od Bijele kuće bila udaljena cijeli blok od zgrade i nije narušavala sigurnost institucije, na njih su poslali 5000 vojnika nacionalne garde i savezne agencije, te vojni helikopter – sve kako bi se Donald Trump fotografirao ispred jedne crkve. Ovakva razlika u obnašanju situacije ukazuje na to da se ekstremizam jedne skupine tolerira više od mirnog prosvjedovanja druge – i mnogi se pitaju što će donijeti budućnost ovakve atmosfere u SAD-u.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janaya Future Khan (@janayathefuture)

Fotografije: Reuters