Netflix je izbacio prvi trailer za kostimirani film Persuasion, adaptaciju posljednjeg romana Jane Austen iz 1817. godine. Dok su jedni vrlo zadovoljni suvremenim pristupom sadržaju, drugi ističu da je on potpuno promašen. Evo što znamo o novom naslovu u kojem glavnu ulogu igra Dakota Johnson!

Persuasion je roman kojega nazivaju zrelim i sofisticiranim naslovom poznate spisateljice, a on je ujedno i njen posljednji, objavljen čak i nakon njene smrti. Priča prati Anne Elliot, 27-ogodišnjakinju koja se muči nastaviti živjeti nakon što ju je obitelj prije sedam godina nagovorila da razvrgne zaruke sa siromašnim vojnikom Frederickom Wentworthom. Kao što to obično biva, oni se ipak ponovno susretnu, ali ovoga puta nađu se u ljubavnom trokutu koji dovodi u pitanje iskrenost i dubinu prijašnjeg odnosa, kao i budućnost pred njima. Hoće li glavna junakinja ponovno pasti pod društveni utjecaj i očekivanja ili odabrati nešto potpuno drugačije?

Suvremeni pristup povijesnom romanu

Uz Dakotu Johnson, glavne uloge u filmu imaju Cosmo Jarvis, Nikki Amuka-Bird, Henry Goulding i Richard E. Grant, čiji je performans prema mnogima najsvjetlija točka filma. Zašto? Iako temeljen na povijesnom romanu i priči, film donosi suvremen način storytellinga koji uključuje probijanje takozvanog četvrtog zida i (pre)veliku dozu modernog humora. Ovaj pristup ne sviđa se ljubiteljima klasičnog kostimiranog filma kojega smo dosada navikli gledati kada je u pitanju roman Jane Austen i to pogotovo ne u slučaju njenog, kažu, najtužnijeg naslova. Redateljsku palicu preuzela je Carrie Cracknell, iskusna osoba kada je u pitanju kazalište, ali ne i kad je u pitanju film jer ovo je njen – prvijenac. Mnogi će zajedljivo prokomentirati da je to i vidljivo, ali ona ima svoje objašnjenje za svoj zaigran pristup ovom poznatom književnom naslovu.

„Kada je riječ o povijesnim komadima, uvijek sam bila zainteresirana pronaći vezu između tada i sada. Suvremeni pristup trebao je pomoći približiti materijal mlađoj publici koja će se na taj način lakše povezati s glavnim likom, što je ponešto teže u standardnim filmskim konvencijama krute povijesne drame. Pokušala sam promijeniti tradicionalnu ideju o načinu pisanja Jane Austen, kao i o tome tko je njena publika. Činilo mi se važno slijediti buntovništvo, humor i ljutnju koje prepoznajem u njenim djelima.”

U niskom startu

Ovaj novi kostimirani naslov zasad prema tonu uspoređuju s Bridgertonom i Enolom Holmes, a sigurni smo da će ta činjenica upravo privući brojnu publiku. Kako biste sami prosudili sviđa li vam se modernizirana verzija Jane Austen donosimo najnoviji trailer, a niti film nećemo morati dugo čekati jer bi na Netflix trebao stići 15. srpnja!

 

Foto: Instagram/ YouTube