U sezoni kestena mnogo je recepata kako najbolje uživati u predivnom okusu ovog jesenskog ploda. Probajte napraviti vlastiti pekmez od kestena.

Pekmez od kestena

Stigla je sezona slatkih, ukusnih plodova šume – kestena. Možete ih jesti na više načina, sirove (dobro prožvakati, odličan okus), kuhane, pečene, u pekmezu. Volim ih na sve moguće načine. U Italiji rade i rakiju s pečenim kestenima zanimljivog okusa.

Šetnju u prirodi i branje kestena možete okruniti izradom pekmeza kod kuće. Naravno, trebate ubrati priličnu količinu, barem dva kilograma.

Godinama radim pekmez od kestena. Poznat mi je već od rane mladosti kada sam ga prvi put kušala u Francuskoj, a kasnije našla u Italiji. No, kad sam čitala što je u staklenci koju sam kupila kao pekmez od kestena, bilo je samo 30 % kestena. Zainatila sam se i odlučila sama raditi svoj pekmez.

Oboružaj se sa strpljenjem kad kreneš raditi pekmez, a onda ćeš nakon prvog pokušaja shvatiti da je vrijedno truda.

Recept za pekmez od kestena – dvije varijante, dva načina

Prvi

Kuhane i oguljene kestene mljeti u mašini za meso, skuhati gust sirup od vode i šećera, dodati komadiće vanilije i kuhati do željene gustoće. Svidjelo mi se što ima komadića kestena.

Drugi

Uspomena na kremastu strukturu pekmeza iz mladih dana mi nije dala mira. Krenula sam na drugi način i taj mi se više svidio.

Kuhane kestene ogulite, u blender stavite malo vode, dodajte kestene, blendajte i po potrebi dodajte vode. Stavite kuhati, dodajte šećer u kojem je stajala mahuna vanilije i ponovno kuhajte do gustog. Pospremite u staklenke.

Imate svoj prvorazredan pekmez za palačinke. Ako baš želite hedonistički pristup, možete pekmezu na palačinkama dodati i šlag.

Tekst: Karmela Kiš za portal budidobro.hr

Fotografije: Unsplash