Legendarni francuski fotograf koji je surađivao s gotovo svakim utjecajnim modnim časopisom, snimio kampanje za najpoznatije brendove i fotografirao najveće svjetske zvijezde, preminuo je u 78. godini

Patrick Demarchelier rođen je 1943. godine u Parizu, a svoju je karijeru započeo u New Yorku 70-ih godina prošlog stoljeća. U ranim profesionalnim danima usko je surađivao s Grace Coddington, koju spominje kao razlog njegova uspjeha. U sljedećim desetljećima ostvario je golemi uspjeh i suradnju s najvećim imenima iz svijeta mode i medija. Svoju prvu naslovnicu snimio je 1977. godine, ali ona koja ga je dovela do prvih redova dogodila se 1989. godine, kada je za Vogue fotografirao tada najveću zvijezdu Madonnu. Vrlo često bio je zaslužan za naslovnice časopisa Vogue i Harper’s Bazaar, a ispred njegovog fotografa našle su se velike zvijezde i modeli poput Cindy Crawford, Naomi Campbell, Beyoncé, Kate Moss ili Gisele Bündchen.

U klijente za koje je radio modne kampanje ubrajaju se Chanel, Dior, Celine, Louis Vuitton, a nekima je možda najpoznatiji kao osobni fotograf princeze Diane. Upravo je on autor fotografije po kojoj ju mnogi pamte, a riječ je o portretu iz 1990. godine na kojem nosi tijaru i ogrlicu.

Bogato nasljeđe

Koliko je Patrick Demarchelier bio utjecajan, vidljivo je po referencama iz pop-kulture. Naime, njegovo ime (a ponegdje i lik) pojavljuje se u možda najpoznatijim modernijim filmskim naslovima koji stavljaju modu u prvi plan, a to su filmovi Vrag nosi Pradu, Seks i grad i The September Issue. Ipak, njegovo ime nažalost neće biti zapamćeno isključivo u pozitivnom smislu. Uslijed MeToo pokreta 2018. godine optužen je za seksualno uznemiravanje od strane čak 50 modela. Iako je optužbe odbacio, Vogue i Condé Nast nakon godina zajedničke suradnje objavili su kako s njim neće surađivati u doglednoj budućnosti.

Anna Wintour i Patrick Demarchelier, 2015.

Povodom vijesti o smrti ovog važnog imena modne industrije, mnogi su na društvenim mrežama uputili svoje posljednje pozdrave, a supermodeli Christie Brinkley i Amber Valletta samo su neke od njih.

 

Foto: Ben Gabbe/ Tristan Fewings/ Larry Busacca/ Getty Images