Na dan 26. srpnja 2024. sve će oči biti uprte u Pariz jer osim što znamo da će to biti početak Olimpijskih igara, sada smo saznali i da je u pripremi spektakl kakav svijet još nije vidio.

Kako su službeno objavili na stranicama grada Pariza (ovdje), organizacijski tim OI svijetu obećaje ceremoniju koja će istovremeno biti čarobna, avangardna te besplatna i dostupna svima koji to požele. Naime, prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečano otvaranje napušta stadion, a sportaši iz 206 delegacija prošetat će Seinom u paradi pred nekoliko stotina tisuća ljudi. U pripremi je multimedijski spektakl na rijeci u centru Pariza s čijih će se obala moći promatrati svečana povorka. Ova svečanost otkrit će svijetu ono najljepše u Francuskoj, a naravno i prijestolnici, sa svojom baštinom, svojom poviješću, svojom kreativnošću, svojom odvažnošću.

Olimpijske igre Pariz

Gotovo 10.500 sportaša prošetat će Seinom na gotovo 160 čamaca na stazi od 6 kilometara, od Pont d’Austerlitza do Trocadéra. Tako će Notre-Dame de Paris, Louvre, Pont Neuf, Pont des Arts i Eiffelov toranj činiti kultni dekor ove predstave koja će biti dojmljiva tijekom cijele „plovidbe“.

Olimpijske igre Pariz

Dok prelaze središte Pariza, od istoka prema zapadu, imat će pogled na glavni grad koji oduzima dah i pogled na iznimno igralište koje će ugostiti njihove nastupe. Animacije, instalacije, umjetnički nastupi koji slave sport i grad odvijat će se u srcu ovog riječnog ambijenta. Posljednji čin, na Trocadéru i na području Eiffelovog tornja, bit će posvećen završnom protokolu i umjetničkim sekvencama.

Olimpijske igre Pariz

Pariz će 2024. pomaknuti „stadione“ kako bi sport približio srcu grada, bliže ljudima, kako bi podijelio čaroliju Igara sa što više ljudi. Ceremonija će biti besplatna i dostupna nekoliko stotina tisuća ljudi. Uz prekrasan pogled na Seinu, zvučni sistem i goleme ekrane postavljene duž cijele rute, gledatelji će moći pratiti cijelu predstavu i uživati u jedinstvenoj atmosferi koja će zapaliti svaki kutak grada.

Olimpijske igre Pariz

Izbor održavanja pojedinih natjecanja također je dogovoren u samom srcu Pariza čime će se ideja približavanja sporta u centar grada nastaviti.

Olimpijske igre Pariz

Sportska događanja održat će se na kultnim mjestima Pariza i njegove regije: odbojka na pijesku u podnožju Eiffelovog tornja, taekwondo i mačevanje u Grand Palaisu, jahanje u palači Versailles, streličarstvo na Esplanade des Invalides… Također, u planu je organizacija maratona za sve, prvog događaja otvorenog za sudjelovanje javnosti tijekom Olimpijskih igara. Čini se kako vam za Olimpijske igre ovog puta treba samo jeftina karta do Pariza.

Olimpijske igre Pariz

Foto: www.paris.fr