Panettone, simbol blagdana i talijanske tradicije, slatki je kruh bogat okusima suhog voća, citrusa i maslaca, koji je postao nezaobilazan dio božićnog stola
Iako ga možete pronaći na policama svake bolje opremljene trgovine i pekarnice, ništa ne nadmašuje okus domaće verzije. No panettone nije tek običan kolač – njegov proces izrade ipak zahtijeva strpljenje, pažnju i malo kulinarske magije. Ako ste spremni na izazov, donosimo vam vodič za pečenje savršenog panettonea u vlastitoj kuhinji.
RECEPT
Sastojci
Za starter (predtijesto):
- 100 g glatkog brašna
- 50 ml mlakog mlijeka
- 10 g svježeg kvasca
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 4 velika jaja
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 100 ml mlijeka
- žličica ekstrakta vanilije
- malo naribane korice naranče i limuna
- 200 g grožđica
- 100 g kandirane korice citrusa
Za dodatke:
- 2 žlice ruma (za namakanje grožđica)
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
1. Priprema startera (predtijesta)
Otopite svježi kvasac u toplom mlijeku, dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplome 30 minuta dok ne udvostruči volumen.
2. Namakanje grožđica
Grožđice namočite u rumu ili toploj vodi s malo ruma i ostavite da upiju tekućinu dok pripremate tijesto.
3. Priprema glavnog tijesta
U veliku posudu prosijte brašno, dodajte šećer, sol, naribanu koricu citrusa i vaniliju. Dodajte starter, jaja i mlijeko te zamijesite tijesto. Tijesto će u početku biti ljepljivo, ali nastavite miješati dok ne postane elastično. Dodajte maslac u malim količinama, miješajući dok se potpuno ne sjedini s tijestom. Ocijedite grožđice i zajedno s kandiranom koricom lagano umiješajte u tijesto kako bi se ravnomjerno rasporedili.
4. Dizanje tijesta
Tijesto stavite u namašćenu posudu, pokrijte folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu 2-3 sata, dok ne udvostruči volumen.
4. Oblikovanje i drugo dizanje
Tijesto prebacite na radnu površinu, oblikujte kuglu i stavite u kalup za panettone (ili duboki okrugli kalup obložen papirom za pečenje). Ponovno ostavite da se diže 1-2 sata, dok tijesto ne naraste do vrha kalupa.
5. Pečenje
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Površinu tijesta premažite razmućenim jajetom. Pecite 35-40 minuta. Ako se površina previše tamni, pokrijte ju aluminijskom folijom.
6. Hlađenje naopačke
Odmah nakon pečenja zabodite dva drvena ražnjića kroz donji dio panettonea i objesite ga naopačke između dvije stolice kako bi zadržao oblik i prozračnost. Ostavite da se potpuno ohladi.
Dodatni savjeti
- Odaberite kvalitetne sastojke
Tajna savršenog panettonea leži u kvaliteti sastojaka. Koristite svježa, po mogućnosti domaća jaja, maslac visoke kvalitete, prirodni ekstrakt vanilije i suho voće po vašem izboru – grožđice, kandirane naranče i limun idealni su za klasičan recept. Neka sastojci budu sobne temperature.
- Priprema tijesta – vrijeme je ključ
Tijesto za panettone vrlo je mekano i elastično. Miješanje je ključno – ručno ili uz pomoć miksera s kukom za tijesto. Dodavanje maslaca i jaja postupno, dok se tijesto razvlači i sjaji, dat će mu prepoznatljivu svilenkastu teksturu. Također, nemojte žuriti s procesom dizanja – to je ključ za prozračnu teksturu.
- Hlađenje naopačke – trik za savršenu teksturu
Ovaj korak mnogi preskaču, ali upravo je on ključan za postizanje savršene teksture. Panettone se, odmah nakon pečenja, ostavlja da visi naopačke kako bi zadržao svoj volumen i prozračnost. Možete koristiti drvene ražnjiće ili metalne šipke.
- Personalizirajte svoj panettone
Jedna od čari domaće izrade panettonea jest mogućnost prilagodbe recepta. Dodajte tamnu čokoladu, lješnjake ili čak rum za dodatni okus.
Foto: @pasteleria_sarobe, pixabay, pexels, unsplash