
Jesen je idealno doba za opuštanje uz dekicu, omiljen napitak i domaći desert koji će zamirisati cijelim domom. Dani postaju mirniji, večeri dulje, a kuhinja ponovno postaje središte malih rituala koji donose toplinu i ugodu
Upravo je takva čokoladna torta od palačinki, savršena za vikend kod kuće ili druženje s prijateljima. Iako djeluje raskošno, priprema je jednostavna, a rezultat je mekan, bogato čokoladan desert koji nestaje brže nego što biste očekivali.
U nastavku donosimo recept!
Sastojci:
Za palačinke:
- 3 jaja
- 500 ml mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 2 žlice ulja
Za kremu:
- 250 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g mascarponea ili krem sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica vanilije
Za ukrašavanje:
- naribana čokolada, kakao, svježe bobičasto voće ili šlag
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko, brašno, kakao, šećer, sol i ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica, pa ispecite palačinke na tavi srednje veličine i pustite neka se hlade.
- Na umjerenoj temperaturi zagrijte vrhnje za šlag, dodajte nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi. Ostavite da se malo ohladi, pa umiješajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Dobit ćete glatku, bogatu čokoladnu kremu.
- Na tanjur stavite jednu palačinku i premažite je tankim slojem čokoladne kreme. Potom položite drugu palačinku i ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite kremom i prema želji posipajte kakao ili čokoladne listiće.
- Stavite tortu u hladnjak na barem sat vremena kako bi se slojevi stopili.
Uslast!
Foto: Unsplash, Pexels