Početak ovog tjedna u svijetu društvenih mreža i digitalnih komunikacija obilježio je iznenadni pad Facebooka, kao i ‘njegovih’ platformi Whatsapp i Instagram, što je izuzetno pogodovalo za dva komunikacijska appa.

Kako prenosi The Verge, nakon što je Facebook sa svojom mrežom platformi u ponedjeljak, 4. listopada bio nedostupan na gotovo šest sati, svijet se nakon prvotne zbunjenosti okrenuo drugim kanalima komunikacije, među kojima su se posebno istaknuli Telegram i Signal.

Prema informaciji koju je podijelio Telegramov izvršni direktor Pavel Durov, app je zabilježio rekordan porast od 70 milijuna novih korisnika u samo jednom danu. “Svim novim korisnicima želim poželjeti dobrodošlicu na Telegram, najveću nezavisnu komunikacijsku platformu. U trenucima kada vas drugi razočaraju, mi nećemo” istaknuo je Durov u svojoj objavi.

S druge strane, milijunski porast u broju novih korisnika zabilježio je i Signal, također nezavisan app za komunikaciju, kojeg posebno ističe najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, ponajviše zbog svoje open-source platforme i činjenice da je riječ o neprofitnoj organizaciji.

Obje platforme izravna su konkurencija Whatsappu i Messengeru, a ono po čemu se ističu je zaštita privatnosti podataka i enkriptirana komunikacija,  što predstavlja svojevrsnu slabost za Facebookove platforme. Ipak, i Telegram i Signal do sada su se također našli u svojim problemima, budući da su ih upravo zbog naglaska na privatnosti zaštite podataka počele iskorištavati terorističke i kriminalističke organizacije.

S druge strane, vrijedi spomenuti i kako je Twitter također u trenucima pada Facebooka zabilježio porast u aktivnosti. Upravo je ta situacija iznimno zabavljala Jacka Dorseyja, izvršnog direktora Twittera.

Twitter post, Facebook i Whatsapp

Naslovna fotografija: Telegram.org