Pred nama je osunčani vikend i prilika da vrijeme provedemo na jednom od brojnih događanja koja se događaju u Zagrebu i okolici.

Rujan je sa sobom donio povratak raznovrsnih kulturno-umjetničkih događanja, od književnih i kazališnih festivala, filmskih manifestacija te koncertnih i gurmanskih događanja. U nastavku pronađite naše preporuke događanja koja se u narednim danima odvijaju na omiljenim nam gradskim lokacijama u Zagrebu i okolici – i uživajte u vikendu.

Festival svjetske književnosti

Početkom rujna Zagreb je postao jedno od središta svjetske književnosti, zahvaljujući upravo ovom festivalu. Ove godine održava se njegovo deveto izdanje, u sklopu kojeg će se kroz bogati program i panele na različitim zagrebačkim lokacijama publika imati priliku upoznati s imenima svjetske i regionalne književne scene. Lanjsko izdanje održano je u online obliku, dok će ove godine većina stranih gostiju biti uživo prisutna na događanju. Festival se održava do subote, 11. rujna, a detaljan program pronađite ovdje.

Nova sezona i Festival svjetskog kazališta u HNK

Zagrebački HNK predstavio je svoju novu sezonu, koja će biti ispunjena bogatim programom baletnih i dramskih predstava te opernih izvedbi, a čija otvorenja slijede u narednim danima. Također, u sklopu njihovog programa održat će se i Festival svjetskog kazališta, koji će započeti ove nedjelje, 12. rujna, predstavom “Moby Dick” Teatra Dei Venti iz Modene, kreiranoj prema motivima istoimenog romana Hermana Melvilla. Talijanski umjetnici sagradit će neobičnu konstrukciju na trgu ispred kazališta i pozvati publiku na imaginarnu plovidbu Tihim oceanom. Detaljan program dostupan je na službenim stranicama kazališta.

30. Dani hrvatskog filma u Kinu Tuškanac

Ove nedjelje, 12. rujna, započet će jubilarno 30. izdanje manifestacije Dani hrvatskog filma u Kinu Tuškanac, koje na jednom mjestu okuplja ponajbolje domaće filmove. U sklopu ovogodišnjeg izdanja publici će biti predstavljeno 76 filmskih naslova, podijeljenih u pet različitih kategorija – animirani film, dokumentarni film, eksperimentalni, igrani te namjenski film i videospot. Uz to, festival donosi i interesantan popratni program, koji uključuje i dvije retrospektive – onu posvećenu filmskim autoricama čiji su filmovi u protekla tri desetljeća ovjenčani nagradama na izdanjima DHF-a te retrospektivu “Obnovljena baština”, koju čine restaurirani filmovi u produkciji Zagreb filma koji će se prikazivati kao uvertira u natjecateljski program. Festival traje do 16. rujna, a sve detalje potražite na službenim stranicama.

Otvorenje nove Dokukino KIC sezone

Jedinstveno kino specijalizirano isključivo za dokumentarne filmove započinje svoju novu sezonu u KIC-u, koju će otvoriti ovog petka, 10. rujna, hvaljenim filmom “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara, nakon čega će slijediti i prikaz nagrađivanog filma o životu i umjetnosti u Afganistanu, “Kabul, vjetroviti grad” Aboozara Aminija. Također, u nedjelju će se održati i tribina na temu “Afganistan – između „liberalnog intervencionizma“ i teokracije”, a detaljan program pronađite na njihovim službenim stranicama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dokukino KIC (@dokukinokic)

Zagreb Burger Festival

Gurmanski street-food festival ponovno stiže na zagrebačke ulice, no na novoj adresi. Zagreb Burger Festival ove će se godine od 10. do 19. rujna održati na Trgu dr. Franje Tuđmana i posjetiteljima priušiti sočni mirisno-okusni doživljaj. Šesto izdanje festivala dovodi devet ugostitelja iz raznih dijelova Hrvatske, od Dubrovnika do Varaždina, s bogatom ponudom burgera te tri bara s mirisnim koktelskim, pivskim i vinskim kapima. Kao i svake godine birat će se najbolji burger – svaki posjetitelj će nakon kupljene delicije skeniranjem QR koda moći glasati za svoga favorita. Svi detalji dostupni su na službenoj Facebook stranici festivala.

Drito iz MSU-a

Popularni zagrebački klubski program i ove godine predstavlja svoje (iščekivano) ljetno izdanje na otvorenom. Drito iz MSU-a će ovog vikenda, 10. i 11. rujna na svojoj pozornici ugostiti ponajbolja imena regionalne trap scene, a kako mu i samo ime otkriva, održat će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Detaljan program, dnevni raspored i sve informacija o ulaznicama pronađite na Facebook stranici događanja.

Pipsi u ALU

Dvorište Akadamije likovnih umjetnosti ovog će vikenda (ponovno) biti pretvoreno u ugodan koncertni prostor na otvorenom, a povodom tome su dva dana koncerata skupine pipschips&videoclips. Na dan toliko iščekivanog i sada već dvije godine odgađanog spektakla na Šalati, Pipsi će i ove godine fanovima ponuditi zagrebački koncert dok čekamo bolja vremena i mogućnosti koncerta na Šalati. Koncerti Pipsa u ALU će se održati 10. i 11. rujna, a vrijedi naglasiti kako je prvi datum već rasprodan, dok je za drugu večer još uvijek moguće kupiti ulaznice. Sve detalje pronađite na Facebook stranici događanja.

Samoborska FURKA 

U okolici Zagreba, točnije predivnom okruženju grada Samobora, ovog vikenda održava se Furka, dvodnevni događaj koji predstavlja samoborsku urbanu dizajnersku, ugostiteljsku i zabavnu scenu. Ovaj projekt Kluba poduzetnica Samobor smješten je u divnom atriju na glavnom gradskom trgu, a okuplja samoborske dizajnere, proizvođače, poduzetnike i udruge čije je djelovanje usmjereno na dobrobit lokalne zajednice, promociju i očuvanje kulturne baštine u modernoj viziji. Događanje se odvija tijekom 11. i 12. rujna, a više detalja pronađite na službenoj Facebook stranici.

Naslovna fotografija: Zagreb Burger Festival / Sandro Sklepić