Iako se na prvu čini kao ultimativni san živjeti u jednoj od svjetskih metropola, taj san dolazi s visokom cijenom. Doslovno.

Pogotovo ako odlučite živjeti u Hong kongu, Parizu ili Zurichu koji su prema posljednjim istraživanjima najskuplji svjetski gradovi za život. Tako pokazuje istraživanje koje iz godine u godinu provodi EIU (The Economist Intelligence Unit). Na uzorku od 133 grada u svijetu, uzima se košarica s 138 dnevne namirnice i proizvoda svakog od gradova čije se cijene uspoređuju. Tako su se europski gradovi približili najskupljim ‘igračima’ na tržištu; Singapuru i Osaki.

Posebne promjene u cijenama i standardu pojedinih zemalja primijećene su od ožujka ove godine, tijekom ovog COVID-19 razdoblja za što su zaslužna kretanja vrijednosti novca. Američki je dolar pao čime su zemlje Afrike, Amerike i istočne Europe pojeftinile dok je zapadna Europa poskupila zbog porasta vrijednosti eura što se dogodilo i sa švicarskim francima.

Uz gore spomenute gradove, na listi deset najskupljih još se nalaze Tel Aviv, zatim Ženeva, New York City, Kopenhagen i Los Angeles kao jedan od najskupljih gradova za život u svijetu.

 

Foto: Unsplash