Društvenim mrežama kontinuirano kruži jako puno netočnih i usudit ćemo se reći malicioznih informacija. Ostavit ćemo prostor da se radi o pojedincima koji to rade u najboljoj namjeri, ali linijom pokvarenog telefona naprave više štete nego koristi.

Današnjii događaj, stravični potres u Zagrebu koji se nije dogodio posljednjih 140 godina, pravi je primjer toga. Kao da nam nije dosta panika zbog svjetske pandemije, i najjačeg potresa koji je ova generacija doživjela, pojedinci svjesno ili nesvjesno dodatno unose nemir širenjem neprovjerenih informacija. A da ne spominjemo određene medije koji žive od senzacionalizma i namjerno šire paniku naslovima poput “Mladi španjolski nogometaš umro od koronavirusa” (imao je leukemiju i upalu pluća, znači kritična skupina) u nehumanoj utrci za klikovima za što bi, po nama, trebalo unijeti izvanredne mjere i sankcije. 

Kako bi vam pomogli da budete kvalitetno informirani na relevantnim izvorima, donosimo vam neke linkove od kuda trebate crpiti informacije ili pravodobno provjeriti one koje dobijete.

1. OBRAĆANJA CIVILNOG STOŽERA

Od početka epidemije, ovaj stožer umiruje javnost svojim izvještavanjima, te vam toplo savjetujemo da se priključite u 9 h i u 16h čuti što imaju za reći.  Nacionalni stožer Civilne zaštite, među čijim redovima najčešće svaki dan slušamo izvještaj ministra zdravstva Vili Beroša, ministra unutarnjih poslova i voditelja Stožera Davora Božinovića, ravnateljice Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, prof.dr.sc. Alemka Markotić te ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJ) Krunoslava Capaka. Sami svaki dan naglašavaju da je osim važnosti pridržavanja mjera, bitno i ne širiti dezinformacije javnim prostorima. Poslušajte ih, jer naknadni izvještaji i navodni “transkripti” vrlo često proizvoljno prenesu njihove rečenice, izostavši konciznost njihov rečenica, izokrečući smisao.

2. HZJZ

Na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo možete pronaći sve relevantne i najnovije informacije o koronavirusu. Od najvažnijih uputa do aktualnih mjera. 

3. KORONAVIRUS.HR

Ako i nije dovoljno stranica pokrenuta je stranica koronavirus.hr gdje možete pronaći sve o situaciji s COVID-19. Od osnovnih informacija poput samog načina svakodnevnog života, do informacija o putovanjima, školstvu, poslu, mjerama zaštite… Postoje rubrika najnovije gdje su zaista najnovije vijesti napisane nesenzacionalistički, informacije o vladinim mjerama, stanje po županijama i slično. Većinu informacija odavde uzimaju mediji, pa je pametno doći na sam izvor. 

4. SEIZMOLOŠKA SLUŽBA

Nakon današnjih potresa koji su unijeli dodatni šok i strepnju u našu svakodnevicu, učinivši je posebno nepredvidivom. posebno je teško ne paničariti. Zato je bitno da informacije i o tome dobivate na činjeničan način. Najlakši način je da pratite Twittter račun seizmološke službe ili društvenu mrežu Geofizika uživo koja, iako nije službeni račun seizmološke služb,  razjašnjava dezinformacije koje kruže, pa su tako među prvima osporili informacije o “jačem potresu koji slijedi” potkrijepivši educiranim podacima o tome što je potres, kako se ponaša te zašto su za isto male šanse. 

5. HRVOJE TKALČIĆ

Vodeći svjetski geofizičar, Hrvoje Tkalčić nevjerojatnog CV-a i kredibiliteta na svojim društvenim mrežama piše i objašnjava uzroke i posljedice potresa, sada s posebnim fokusom na ovaj koji se dogodio u Zagrebu. Zapratite ga!

6. IGOR RUDAN

Mnogi već poznaju dr.sc. Igora Rudana kao jednog od najuvaženijih hrvatskih znanstvenika u svijetu. Savjetnik je Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), UNICEF-a i Svjetske banke, te Zaklade Billa i Melinde Gates za pitanja ulaganja u globalno zdravlje. Razvio je niz metoda kojima se određuju prioriteti za ulaganja u zdravstvene intervencije u zemljama u razvoju, čijom je primjenom smrtnost djece u svijetu od 2000. do 2015. godine smanjena s oko 11 na manje od 6 milijuna. Na svojem Facebook profilu, svoje znanje o epidemiji koronavirusa želi učiniti dostupnim svima, te je čak spreman odgovoriti na mnoga pitanja pratitelja, i to po nama, s čeličnim živcima. 

7. RAVNATELJSTVO CIVILNE ZAŠTITE MUP-A RH 

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH je središnje tijelo državne uprave nadležno za poslove civilne zaštite, a pridružio se Twitteru u veljači i od tada revno informira i demantira kada je potrebno. Pratite ih na njihovom Twitter profilu 

 

Fotografija: @stylezagreb