Od produkcije do novog poslovnog pothvata –  kako je nastala usluga Rent A Local koju danas možete naručiti diljem Hrvatske.

Anđela Prnjak je nakon 10 godina iskustva u produkciji pokrenula vlastiti projekt pod imenom Rent A Local. S dolaskom pandemije izgubila je većinu projekata i odlučila se snaći sama. Rent A Local je ‘produkcija za obične ljude’, kako sama kaže, a sada već razvija i nastavak cijele ideje koji će bit nešto dostupniji i lokalcima

Rent A Local je ideja koja je nastala iz tvoje vlastite potrebe za poslom?

Radim kao video producent već 10 godina većinom za strane produkcije. Vlasnik sam i splitske casting agencije. Početkom pandemije otkazano mi je 18 dogovorenih projekata. To razdoblje u kojem nisi znao što donosi budućnost, znala sam da moram pokušati s drugačijom idejom. Razmišljala sam o tome koje su mi prednosti, a koje mane te kako znanje kao producent preusmjeriti na drugo tržište koje treba pomoć. Tako da mi je došla ideja da napravim ‘produkciju za obične ljude’ i tako je nastao Rent A Local – platforma u kojoj lokalci pomažu strancima u Hrvatskoj u vezi svega što im je potrebno.  Naša prednost je što smo brzi, učinkoviti i fokusirani na traženje rješenja jer kao producenti imamo mnogo kontakata, zbog čega smo čak dobili i nadimak za tvrtku – ‘zovi čovika’. Danas radimo na području cijele Hrvatske, a sjedište nam je u Splitu.

Kako napreduje tvoj projekt Rent A Local u doba pandemije, je li se i dalje ideja pokazala kao dobra biznis ideja? 

Od samog početka odaziv je bio velik, samim time sam znala da je Rent A Local nešto što je bilo potrebno. Danas možemo reći da imamo stalne klijente. Super funkcioniramo iz nekoliko razloga. Hrvatski birokratski sistem ne funkcionira, a od samog početka najpopularniji upit klijenata je birokracija koja je njima nerazumljiva i kompleksna. Nerjetki su slučajevi da osoba koja je zaposlena za rad sa strancima, ne zna engleski jezik, te su stranci primorani doći sa osobom koja će prevoditi. Stranac koji se preseli u drugu državu treba pomoć da se brže i bezbolnije adaptira te da počne živjeti kao lokalac. Stranci koji su u svojoj domovini pak htjeli  i da mi pripremimo sve za njihov dolazak. Čak neki klijenti znaju da žele živjeti u Hrvatskoj, a mi im pomažemo odabrati koji grad bi im bio idealan.

Imaš li kakve ideje i planove za budućnost, možda još neke slične projekte koje bi voljela ostvariti, nove načine kako pomagati ljudima?

Nova ideja na kojoj radimo je RAL experience, tj. Rent A Local experience. Od samog početka bila nam je ideja da nekada napravimo dodatak RAL-u, ali mislili smo nekad 2021. se pozabaviti s time da bude spremno za sezonu. Ali pošto volimo izazove, pomislili smo zašto ne sada. Kao Splićani gledali smo cijelo ljeto vapaje firmi i radnika. Nakon onoga što je trebalo biti turistička sezona, mnogo osoba je izgubilo poslove jer tvrtke jednostavno su imale prevelike gubitke. Tako da smo odlučili napraviti iskustva (aktivnosti, radionice, popuste i sl.) koje si lokalci mogu priuštiti.  Za sada radimo na području Splita i okolice, ali nadamo se da ćemo uskoro imati ponude za druge dijelove Hrvatske!

Foto: Glorija Lizde