U galeriji HDLU Varaždin smještenoj u Kuli stražarnici Starog grada već duže vrijeme odvija se bogat i raznolik izložbeni program

Tako su tijekom rujna posjetitelji mogli razgledati odličnu međunarodnu grupnu izložbu naziva “Female correspondence” (Žensko dopisivanje) koja je dio umjetničkog projekta autorica Mateje Rusak i Tihane Karlović. Projekt se bavi likovnom komunikacijom isključivo ženskih umjetnica u formi likovnog dopisivanja. Umjetnice iz različitih dijelova svijeta međusobno izmjenjuju informacije komunicirajući sebi svojstvenim senzibilitetom i likovnim jezikom u grafičkim tehnikama. One progovaraju o likovnim problemima i motivima koji ih okupiraju, šalju poruke, ali i odgovaraju na one dobivene od umjetnice s kojom komuniciraju. Nakon ovog zanimljivog umjetničkog projekta u kojem od 2019. godine sudjeluju Mateja Rusak, Tihana Karlović, Anna Trojanowska, Raquel Amat, Ana Salopek, Kristina Pongrac, Dora Bakek, RalucaIancu, a od 2020. Iva Gobić, Gloria Sellan, Maja Franković, Svetlana Jakimovska Rodić, Irena Kečkeš, Maja Zemunik Khovaladi, Carmen Bačura Potočić i Monika Jurić, varaždinska publika ima priliku razgledati još jednu zanimljivu izložbu grafika, ali ovaj put u vidu samostalne izložbe akademske umjetnice Dine Zebec.

 

Prostor galerije HDLU Varaždin ispunili su radovi različitih formata i oblika koje objedinjuje motiv lista kao simbol cikličnosti života. Dina Zebec predstavila se izložbom “List do lista” ciklusom grafika nastalih ekološkim procesom otiskivanja pri čemu kombinira alternativne i netoksične grafičke tehnike, a kao matricu koristi raznovrsno lišće koje otiskuje na papir. Kako umjetnica ističe, kako bi sâm proces bio održiv, lišće koje koristi u otiskivanju prikuplja pažljivo, skromno i savjesno – neko je već godinama suho te je pohranjeno na taj način, drugo je tek otpalo s grana, dok su pojedini listovi svježe ubrani. Tehnika u kojoj umjetnica izrađuje ove radove u našoj se tradiciji koristi od davnina, a najčešće prilikom ukrašavanja pisanica. Kako stoji u predgovoru izložbe:

“Čajevi, olupine od luka, aronija i slično, daju nam prirodne boje, nježnih i suptilnih tonova, a nisu štetne za okoliš. Tako umjetnica preša lišće u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju prirodnu boju i ostavili trag na papiru. Ponekad su ti tragovi jasni i oštri, a ponekad transparentni, magličasti, razliveni i jedva vidljivi.

“Nastale kompozicije umjetnica nadograđuje otiskujući lišće izravno na papir, netoksičnim bojama na vodenoj bazi. Lišće koje koristi u procesu otiskivanja na kraju reciklira. U tom procesu možemo vidjeti ponovno rođenje, odnosno životni krug. Recikliranjem, korištenjem lišća i netoksičnih grafičkih tehnika, umjetnica želi potaknuti ekološku svijest kod ljudi i skrenuti im pažnju na važnost očuvanja našeg najvećeg bogatstva – prirode. Jedino što priroda i biljke trebaju od nas jest da obratimo pažnju i naučimo kako živjeti u skladu s njima, a brigom i pažnjom im vratimo za sve ono što su nam pružile”.

Odličan postav izložbe pruža posjetitelju mogućnost percepcije jednog prirodnog motiva u različitim interpretacijama – putem klasičnih grafičkih radova zasebno uokvirenih i prezentiranih, putem radova različitih formata objedinjenih poput mozaika unutar jedne površine papira većeg formata, te kroz lebdeće kružne dvostrane forme koje svojom transparentnošću daju dodatnu dimenziju percepciji interpretiranog motiva.

Zanimljivost djelovanja ove mlade autorice leži u činjenici kako još od diplomskog studija proizvodi vlastiti reciklirani papir koji potom kombinira s grafikom i suhim biljem, pri čemu istražuje prirodne forme i stvara radove s naglašenom ekološkom tematikom. Tako i na aktualnoj izložbi možemo vidjeti cijelo bogatstvo i ljepotu transformacije jednog jednostavnog i krhkog, a toliko posebnog motiva kao što je list.

Dina Zebec
Dina Zebec

flash!

Izložba ostaje otvorena do 6. studenoga 2020. u Galeriji HDLU Varaždin, Kuli stražarnici Starog grada u Varaždinu. Vikend slijedi, a sada imate i dobar razlog zašto ga iskoristiti za jednodnevni izlet u Varaždin!