Kada otpad završi u prirodi, problem nije samo prostor koji zauzima, već i činjenica da raspadanjem postaje veliki izvor metana, stakleničkog plina koji je 86 puta potentniji i opasniji od CO2. Kako otpad raste do neslućenih razina, od našeg Jakuševca do primjerice odlagališta u New Delhiju, “popularno” zvanog Mount Everest (brdo smeća naraslo je preko 60 m u visinu) tako raste i problem stakleničkih plinova. 

Tog se problema uhvatio startup Sierra Energy čiju su viziju podržali Bill Gates i ostali investitori unutar njegove investicijske kompanije (Marc Benioff, Richard Branson, Jeff Bezos…) koja traži nove revolucionarne načine za prikupljanje energije i rješavanje nekih gorućih pitanja Majčice Zemlje. Vjera u Sierra Energy toliko je jaka da su spomenuti investitori u nju uložili dvoznamenkasti milijunski iznos. 

Zašto? Jer je taj startup uspio usavršiti tehnologiju koja može zagrijati otpad na 4.000 stupnjeva,  zadržati plinove nastalih zagrijavanjem i pomoću njih ponovno raditi plastiku i novu energiju. 

Ova kompanije ne samo da može zamijeniti recikliranje i kompostiranje, ona preuzima milijune tona otpada koji ostanu čak i od toga jer njihova tehnologija može procesirati gotovo sve, uključujući medicinski te opasni otpad. “Naša peć se zagrijava na 4.000 stupnjeva, a to je dva puta toplina vulkana. Na toj temperaturi, sve se raspada na molekule”, objasnio je CEO Mike Hart. “To postižemo tako da u peć ubacimo čisti kisik, koji kada se spoji s ugljikom iz otpada, stvara kemijsku reakciju koja zagrije peć. Nije potrebna vanjska energija, sve se svodi na reakciju između kisika i ugljika.”