Svjetska zdravstvena organizacija svakog 4. travnja obilježava “Dan vitamina C”. Naime, 1932. godine američki biokemičar Charles Glenn King prvi ga je izolirao iz kupusa. Kao što znamo, ovaj vitamin igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama. Jak imunitet i živčani sustav, lijepa koža, dugotrajna vitalnost i odlično raspoloženje – sve je o njemu i zahvaljujući njemu.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je topiv u vodi i igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim funkcijama, uključujući podršku imunitetu, sintezu kolagena i elastina. Također, vitamin C služi za jačanje krvožilnih stijenki, apsorpciju željeza, normalan rad nadbubrežnih žlijezda i živčanog sustava.

Međutim, on se ne sintetizira u našem tijelu i ne nakuplja se, stoga je važno pratiti njegov redoviti unos. Posebno se potreba za vitaminom C povećava kada radite težak fizički rad, radite u vrućoj ili hladnoj klimi.

Vitamin C se može dobiti iz mnogih namirnica – primjerice agruma, crvene i zelene paprike, šipka, jagoda, kiselog kupusa. Ali prehrana često ne uključuje ove proizvode svaki dan, a za osobe s problemima u radu gastrointestinalnog trakta (GIT) oni su kontraindicirani u svježem stanju. Dugotrajno zagrijavanje i termička obrada hrane uništava strukturu vitamina C. Ispada da tijelu s hranom ne možemo osigurati potrebnu količinu ovog vitamina.

Askorbinska kiselina je snažan antioksidans koji štiti tijelo od starenja i stresa, stimulira imunološki sustav i sudjeluje u sintezi kolagena. Stoga bi njegov dnevni unos u dovoljnim količinama trebao biti obavezan. To se posebno odnosi na osobe sa smanjenim imunitetom, nedostatkom željeza, djecu, sportaše, pušače.

Dnevna potreba za vitaminom C je 30-60 mg za djecu, 70-90 mg za adolescente, odrasle 90 mg, trudnice 100-120 mg dnevno.

Danas nam redovita nadopuna hranjivim tvarima pomaže da dobijemo potrebnu količinu vitamina C. Naravno, pri odabiru dodataka prehrani potrebno je provesti laboratorijsku dijagnostiku, no u svakom slučaju postoje razdoblja, primjerice jesen i proljeće, kada svi imaju manjak vitamina. Tako, na primjer, o nedostatku vitamina C možete saznati sami.

Manjak vitamina C u organizmu- kućni test

Pinch test se može napraviti za procjenu nedostatka vitamina C. Da biste to učinili, uhvatite kožu svoje ruke ili stopala kažiprstom i palcem. Razmak između prstiju lijeve i desne ruke trebao bi biti oko 2-3 mm. Nakon toga pomaknite dijelove kožnih nabora u suprotnom smjeru. Ako se na ovom mjestu pojavio podljev, to ukazuje na pretjeranu krhkost kapilara, a time i na nedostatak vitamina C.

Također, među najučinkovitijim metodama za određivanje razine vitamina C je analiza krvi ili urina koju može propisati liječnik.

Zaključno, stručnjaci ističu da svatko od nas treba shvatiti važnost vitamina C i pratiti njegovu prisutnost u svakodnevnoj prehrani.