Ako se i vi osjećate kao da samo čitate loše novosti, evo nekoliko pozitivnih vijesti kako bi vam zadnji dan vikenda bio optimističniji

Talijani kreirali zeleniji ustav

Talijanski političari i aktivisti pohvalili su novi zakon koji je u ustav ugradio zaštitu okoliša, ali su rekli da je potrebno poduzeti mjere kako bi se osiguralo da zemlja od toga zaista ima koristi. Italija je poznata po svojim prirodnim ljepotama, ali ekolozi kažu da čini premalo u zaštiti dragulja poput Venecijanske lagune ili tisuća kilometara obale Sredozemnog mora.

Ustavni zakon, koji je parlament odobrio u utorak, kaže da država mora čuvati okoliš, biološku raznolikost i ekosustav “u interesu budućih generacija”. 

U ustavu je također navedeno da bilo koja privatna gospodarska inicijativa ne smije štetiti zdravlju ili okolišu. Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani nazvao je promjenu “bitnim korakom” za Italiju jer Rim djeluje na prikupljanju zelenih ulaganja za transformaciju gospodarstva u okviru fonda Europske unije za oporavak nakon pandemije koronavirusa. “Mislim da je ovo važan dan”, rekao je Cingolani u izjavi.

No, ostaje za vidjeti kakve će praktične učinke imati revizija ustava. Ministar prometa i infrastrukture Enrico Giovannini nazvao je novi ustavni zakon “snažnim i simboličnim aktom”, ali je rekao da sada uspostavljena načela trebaju “kolektivne i pojedinačne akcije u skladu s tim načelima”. “Potrebni su nam zakoni i pravila kako bismo ove principe zaštitili u praksi.” Mi se slažemo! 

Španjolska uvodi zatvorske kazne za molitelje ispred bolnica

Donji dom Španjolskog parlamenta nedavno je izglasao zakon koji predviđa kažnjavanje osoba koje ispred bolnice uznemiruju žene koje su došle na pobačaj, prenosi EuroNews. 

Prijedlog zakona je u proceduru uputila koalicijska vlada sastavljena od Španjolske socijalističke radničke stranke, a ako bude usvojen, osobe koje uznemiruju pacijentice ili medicinsko osoblje mogle bi biti osuđene na rad za opće dobro ili čak na zatvorsku kaznu. Iako su se pojedine skupine usprotivile odluci smatrajući je udarom na demokratska prava,  “molitva nije sloboda izražavanja ako je krajnji rezultat prisila”, izjavila je jedna od članica feminističke inicijative povodom vijesti o kritikama.

Aktivisti protiv pobačaja okupljaju se diljem svijeta moleći ispred bolnica i klinika. Ovdje je detalj iz Washingtona ispred klinike Planned Parenthood  (Foto: Drew Angerer/Getty Images)

Ovu odluku vlade većinom su hvalile, kako feminističke skupine te pojedine političke stranke, tako i mediji, no ujedinjeni su u pozivu da se poduzmu konkretni koraci kako bi se žene zaštitile od “apsolutne okrutnosti” kojoj su izložene na ulazu u bolnicu, “uvredljivim, zastrašujućim ili agresivnim radnjama”.

Otok Krk mogao bi postati prvi zero waste otok u Europskoj uniji

Čini se da bismo mogli imati prvi zero waste otok! Stručnjaci organizacije Zelena akcija i čelnici komunalnog društva Ponikve eko otok Krk, održali su radni sastanak kako bi analizirali krčki sustav gospodarenja otpadom i razmotrili koje aktivnosti bi stanovnici otoka trebali provoditi kako bi se otok Krk mogao pozicionirati i brendirati kao prvi zero waste otok u Europskoj uniji, prenosi Novi list.

Riječ je o jednom od niza koordinacijskih sastanaka koji su službeno započeli u srpnju prošle godine, a time su započeli put ka punopravnom učlanjenju otoka na listu europskih gradova i općina koja već danas ispunjavaju visoko zadane ciljeve smanjenja nastanka otpada, stimuliranja njegove ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja otpada primjenom učinkovitih mjera cirkularne ekonomije.

Unaprjeđenjem odvojenog prikupljanja i naplate odvoza miješanog otpada, povećanjem kućnog kompostiranja, otvaranjem centra za ponovnu uporabu te uvođenjem brojnih modela za smanjenje otpada koji nastaje na otoku nastoje se ostvariti zadani ciljevi i kriteriji za punopravni zero waste certifikat. 

“Raduje nas uspješna suradnja s jedinicama lokalne samouprave na otoku Krku jer su one među rijetkima u našoj zemlji ispunile ciljeve odvojenog prikupljanja otpada u udjelu od 50 % do kraja 2020. godine, a potom u suradnji s nama zacrtale još ambicioznije ciljeve i mjere kojima će osigurati bolju kvalitetu života žiteljima tog otoka, ali i uvrštenje otoka Krka na europsku kartu najuspješnijih lokalnih zajednica u održivom gospodarenju otpadom”, izjavili su u priopćenju predstavnici Zelene akcije.

Podjsetimo, otok Krk nije jedini koji je prihvatio zero waste politiku. U pet je godina grad Prelog i okolnih 11 općina na sjeveru Hrvatske trostruko povećao postotak odvojeno prikupljenog otpada i danas postiže skoro 70 % odvojenog prikupljanja (čemu nijedan drugi grad u RH nije ni blizu). Nadalje, smanjena je količina proizvedenog miješanog otpada ispod 100 kg po stanovniku te je Prelog postao uvjerljivi lider održivog gospodarenja otpadom u RH i šire.

“Istovremeno, većina gradova u Hrvatskoj nije ni blizu 20 posto, dok su neki i na 0, uz blagoslov resornog Ministarstva. Važno je spomenuti i rezultate u količini miješanog otpada koje svaki stanovnik proizvede. Ona u prosjeku u navedenim JLS iznosi oko 70kg po osobi, dok je prosjek za Hrvatsku oko 250kg po osobi. To puno govori o kvalitetnoj edukaciji o potrebi smanjenja količina otpada koja se godinama provodi u navedenim JLS”, piše Zelena akcija.

Nadamo se da je primjer Krka, ali i Preloga, cilj kojim će se voditi i drugi gradovi za bolju budućnost svojih stanovnika. 

 

Foto: xbrchx/iStock/Getty Images