U Moslavini, kojih pedesetak minuta i pedesetak kilometara od Zagreba, pronašli smo jedno sjajno mjesto koje će oduševiti nostalgična nepca, ljubitelje autohtone domaće hrane, finog vina i sjajne atmosfere – Vinarija i restoran August. Odlična hrana, vino, zimi dekice, ljeti ležaljke na suncu s pogledom na vinograd dokle pogled seže i autohtonim dvjestogodišnjim moslavačkim čardakom za leđima
Restoran i vinarija August u Moslavini, u vlasništvu je dvoje inspirativnih ljudi koji su zamijenili grad za boravak u prirodi i sljubljivanje dobre hrane, dobre kapljice i dobrih ljudi. Dijana Sušac i njezin suprug Marko Sušac preuzeli su obiteljsku vinariju Dijaninih roditelja i napravili restoran August. “Nismo odluku donijeli olako i naprečac. Kao strastvena kuharica uzet ću kuharsku analogiju i rekla bih da je ideja prošla dugi proces mariniranja prije no što smo je skuhali i iznijeli na stol. Dok se kuhao projekt, kuhali smo i naziv. Nemam pojma kako mi je u podsvijest ušao fantazmagorični lik ljudskog tijela i životinjske glave ali znam da oko izbora životinje suprug i ja nismo imali dvojbe – jež! Još kad nam je draga prijateljica preporučila ‘Otmjenost ježa’ suvremene francuske spisateljice Muriel Barbery, to je bilo to. Njen opis kućepaziteljice koju uspoređuju s ježom bila je točka na i. „Gospođa Michel ima otmjenost ježa: izvana je obložena bodljama, prava tvrđava, ali u nutrini, slutim da je jednostavno rafinirana kao i ježevi, te prividno nehajne, nakostriješeno samotnjačke i strašno otmjene životinjice.“ (Muriel Barbery: Otmjenost ježa).” uvela nas je Dijana u same početke.
“Nakon knjige odlučili smo se i za ime – August. Ime koje je nosio prvi rimski car ali i moj Deda Gusta – August Tušek.” Naravno, bilo je tu nekih nedoumica koje su brzo zaobišli “Može li skromna mala životinjica poput ježa nositi tako pretenciozno ime? August je relativno često ime, među prvih pet stotina muških imena u Hrvatskoj. Mislim da je savršeno pristajao mom djedu koji je, kao i gospođa Michel karakterno bio pravi jež. A mislimo i da savršeno pristaje našem ježu.” No, ono što upada u oko jest i iznimno simpatična crtana personifikacija ježića Augusta, i to iz ruku naše poznate umjetnice Marine Mesar, poznatije kao OKO. “U naših nekoliko dugih kava opisali smo do zadnjeg detalja Marini našeg otmjenog, jednostavnog ali rafiniranog ježa. Nee znam tko bi mu u tinti ocrtao dušu bolje od nje, posebne i u svakom pogledu jedinstvene umjetnice kakva je Marina Mesar, naša draga – OKO.” kaže Dijana dodajući da vjeruju u onu poznatu nomen est omen i zato se toliko trude na svim slojevima imena August graditi priču u kojoj će ljudi prepoznati dio radosti i uživanja u ladanju.”
Vikend preporuka: domaće i nepretenciozno
Mnogi njihovi posjetitelji se iznova vraćaju prvenstveno zbog domaće kuhinje u svakom smislu riječi. Kako niti Dijana niti Marko nisu ugostitelji, nisu htjeli pretenciozno krenuti u nepoznato već su se vodili za par jednostavnih principa: imaju sezonske namirnice koje nabavljaju lokalno od od malih proizvođača i iz OPG-ova, te je stoga jelovnik mali i sezonski – tako da jedete domaće, sezonsko i friško.
Dašak suvremenosti unose raznim tehnikama i začinima kako bi očuvali najbolje od izvorne namirnice i dodali još dašak bijelog svijeta. “Puno se, čini mi se, u zadnje vrijeme razbacuje s frazama ‘od polja do stola’, ‘s farme na tanjur’ i slično. Čini se da je imperativ današnjice postao termin ‘eko’. Razumljivo, jer sve nam je više stalo do toga što jedemo i što ta hrana čini našem tijelu. Nekako slutim da su i najokorjeliji među nama koji na hranu gledaju samo kao nužno zlo za preživljavanje ipak ponekad doživjeli onaj Proustov madeleines-efekt kad zamiriši tanjur nečeg finog i domaćeg ili ti se baš to rastopi na nepcu. Hrana čini ljude sretnima i čini druženja veselijima – u to istinski vjerujem. Čak i u poslovnim knjigama vidjet ćete vrlo ozbiljne rezultate vrlo ozbiljnih istraživanja koja su proveli vrlo ozbiljni znanstvenici ne bi li dokazali korist obavljanja poslova uz ručak.”
Kada počnete s Dijanom razgovor o hrani, neporeciv je dojam posvećenosti detaljima kako bi svaki njihov gost dobio “komadić gastro raja”. “Znamo kako da patka ostane sočna na prsima i da se odvaja od kosti na batku, da se topi u ustima. I nije nam problem paziti da je 5 minuta na 230 stupnjeva, pa sat i pol na 120 stupnjeva, pa sat i pol na 150 stupnjeva. Znamo kako pripremiti mlince da se ne raspadaju i da nisu natopljeni mašću. Za to čuvamo teglicu ‘želatine’ koju dobijemo kad procijedimo pačju mast u kojoj se raca pekla i pustimo preko noći na hladnom, pa s vrha skinemo pačju mast, a u posebnoj teglici sačuvamo želatinastu masu u kojoj su zarobljeni svi mirisi majčine dušice koji su se pekli s racom. Znamo kako ispeći pujceka – lopaticu mlade svinje iz 12-satne suhe marinade pola pečemo, pola kuhamo na 110 stupnjeva u temeljcu sa začinima i to skoro 3 sata po svakog kilogramu mesa. Tako možemo stati uz bok najrazvikanijem pulled-pork komadu koji nam stavite u konkurenciju. Eto, to što znamo, to radimo. Bez prenemaganja i cifranja. Imamo vrhunsku namirnicu i spremni smo uložiti vrijeme kojeg vi nemate da bismo vam iz nje osigurali zalogaj koji ćete pamtiti. Na recepte smo malo ljubomorni ali sad kad se menu jedne sezone približava kraju a mi smo isprobali skoro sve s novog jelovnika, rado ih dijelimo na našem blogu i na portalima… Uz njih možete probati kuhati sami, ali čemu ako možete svratiti k nama pa dok je sunca, uživati na terasi, a kad zahladi, ispred kamina u kojem pucketa vatrica.” podijelila je Dijana s nama svoju ljubav prema kuhanju.
“Kuham kad sam tužna ili kad sam vesela. Kuham kada sam sama ili za društvo. Kuham kada mi namirnice ne stanu u hladnjak ili kad je hladnjak prazan. Kuham… jer uživam u okusima i licima ljudi s kojima dijelim hranu i strast za nju. Recepte za jela za svoju obitelj i drage goste u Augustu dijelim s našim kuharicama kako bismo u našim gostima prizvali sjećanja na sretna vremena kada je hrana imala okus i na drage ljude s kojima su te okuse dijelili.”
Ljubitelji vina i nezaboravnog pogleda
No, osim odlične hrane, ono što oduševi većinu posjetitelja jesu domaća vina za koje se brine enolog Marko Veseljak, koji je svoj zanat izbrusio u francsukim vinarija i s kojim August spremno ruši predrasude “da škrlet ima samo jedan okus, da graševina nije plemenita sorta s potencijalom kao i da pinot bijeli nema što raditi s hrastovom bačvom” kaže Dijana.
Dodatan plus kod Augusta jest što vam on može biti savršeni vikend getaway jer raspolaže s četiri dvokrevetne sobe. Sve su uređene autohtonim namještajem, vrhunskom opremom u kupaonicama s podnim i zidnim grijanjem, te stilskom talijanskom keramikom. U neposrednoj blizini je i Park prirode Lonjsko polje s brojnim aktivnostima za ljubitelje prirode, a Moslavačka gora je općenito bogata prekrasnim planinarskim stazama. Ne zvuči kao nešto što treba propustiti zar ne?