Dionice aplikacije za dejtanje Bumble porasle su prošli tjedan, što je 31-godišnju izvršnu direktoricu i osnivačicu Whitney Wolfe Herd pretvorilo u najmlađu svjetsku milijarderku

Izvršna direktorica tvrtke Bumble Inc. Whitney Wolfe Herd prošla je puno toga na svom putu da postavi tvrtku kao javno poduzeće, a čini se da se isplatilo. Nakon što je kompanija prikupila 2,2 milijarde dolara od investitora dok je u četvrtak ujutro prošloga tjedna izašla na tržište putem Nasdaqa, s dionicama po cijeni od 43 dolara, i ubrzo od Wolfe Herd stvorila najmlađu milijarderku i prvu ženu koja je otvorila svoju tvrtku za javno tržište. 

 

Wolfe Herd osnovala je Bumble 2014. godine nedugo nakon što je tužila Tinder, svog prethodnog poslodavca, zbog seksualnog uznemiravanja. Navela je da joj je bivši šef i dečko Justin Mateen slao prijetnje, pogrdne tekstove i oduzimao joj naslov suosnivačice Tindera. Tinder je negirao bilo kakvu nezakonitost, a slučaj je brzo riješen u tajnosti. 

Nakon što je napustila Tinder, Wolfe Herd surađivala je s Andreyem Andrejevim, ruskim milijarderom sa sjedištem u Londonu, koji je gradio uspješne internetske aplikacije za upoznavanje za europsko i latinoameričko tržište, kako bi pokrenuo Bumble. Ova je aplikacija postala vrlo popularna jer su žene te koje rade prvi korak (prve biraju partnere i prve šalju poruke), što je za njih sigurnije i uvelike ih razlikuje od Tindera i ostalih aplikacija za internetske spojeve.

Andreev je napustio tvrtku u studenom 2019., četiri mjeseca nakon što je Forbes objavio istragu koja je pronašla navode o mizoginističkoj atmosferi u londonskom uredu, pod Andreevim vodstvom – što je stvorilo nesklad s Bumbleovom mantrom za osnaživanje žena. Tvrtka je negirala većinu optužbi i pokrenula internu istragu na čelu s britanskim odvjetničkim uredom Doyle Clayton, koja je zaključila da je tvrdnja da postoji mizogino ozračje netočna. Ipak, istraga je identificirala mali broj sadašnjih i bivših zaposlenika koji smatraju da u tvrtki postoje “elementi seksizma”.

Sve navedeno stručnjaci smatraju poprilično trnovitim putovanjem za Wolfe Herd, koja je izazivala pažnju više od svojih konkurenata upravo zbog priče o emancipaciji žena. No, čini se da, unatoč svemu, ne posustaje. 

Foto: UPI / Alamy Stock Photo