Koža vam u posljednje vrijeme reagira na nešto ili je generalno osjetljiva? Popisali smo znakove na koje morate pripaziti i proizvode koji su idealni upravo za osjetljivu kožu

Ako vam ponekad koža reagira crvenilom, svrbežom na neki novi proizvod ili postane ljuskava nakon promjene godišnjeg doba, to ne znači da imate osjetljivu kožu, već da se nešto promijenilo u vašoj rutini ili okolišu. Rozacea, ekcem i alergijski kontaktni dermatitis obično se pogrešno smatraju osjetljivom kožom, no to ne znači da neki simptomi od ovih stanja kože ne ukjučuju i osjetljivu. Manje uobičajeni uzroci osjetljivosti mogu varirati od dobi do vremena i svega između. S godinama vaša koža gubi vlagu i može postati suha i ispucala, što vas dovodi u opasnost od osjetljive kože.

Ipak, kako oko 60 posto ljudi u svijetu ima osjetljivu kožu, a vi sumnjate da pripadate toj statistici, možda bi bilo dobro posjetiti dermatologa koji je najbolji izvor za utvrđivanje uzroka vaših problema i razvoj plana liječenja. Kako bi, međutim, to utvrdio, pitat će vas imate li neke uobičajene simptome, a mi smo ih popisali kako bismo vam malo rasvijetlili situaciju u kojoj se nalazite.

Osjetljiva koža ili reakcija na promjene?

Dogodi li vam se ikada da vam koža postane peckava ili vas svrbi na neke sapune, mirise, parfeme, pa i na hladnoću, sunce ili vjetar?

Osjetite kako žarite nakon proizvoda koji u sebi imaju alkohol?

Ako ste odgovorili potvrdno, možda ćete se pridružiti osobama s osjetljivom kožom koja se suočava i s osipom, crvenim kvržicama ili čak crvenim proširenim krvnim žilama. Osjetljiva koža je uobičajeno stanje kože, koje znači da je vaša koža sklonija određenim reakcijama, od kojih su neke vidljive na koži, a neke osjetite.

Slične se reakcije mogu dogoditi i kad osoba naruši zaštitnu barijeru svoje kože:

 • dehidracijom
 • korištenjem previše proizvoda
 • hormonskim promjenama
 • konzumiranjem lijekova
 • promjenom vode
 • prehrane
 • zagađenjem ili promjenama vremena te kozmetičkih proizvoda

Iako se često zamjenjuju za osjetljivu kožu, i jedan i drugi razlog potrebno je riješiti.

Neki znakovi uključuju:

 • crvenilo
 • lagane otekline
 • pucanje kože
 • ljuskanje
 • ranice

Od subjektivnih simptoma koje dermatolog ne može vidjeti, tu su svrbež, peckanje, čak i bol.

marisa-harris

No, ponekad crvenilo može biti i tvrdoglavo, pa su potrebni tretmani kako bi se koža smirila. Uz sve ove nimalo ugodne simptome, vaša koža je i često suha, pa se nekada zna zamijeniti za dehidriranu, što dovodi do previše raznih kozmetičkih proizvoda, pa uđete u začarani krug, a koži narušite njezinu prirodnu barijeru.

Što učiniti ako imate osjetljivu kožu?

Za početak, nemojte brinuti. Vaša koža zapravo samo jasnije pokazuje što joj smeta od drugih, i poslušna je kada postignete kompromis. Ono što je jako važno dati joj odgovarajuću njegu. Kad imate osjetljivu kožu, pripazite na to da ne koristite puno proizvoda, a onda niti agresivne proizvode, izbjegavati proizvode s alkoholom, parfemima, a nekima će pomoći izbjegavati i SLS (Natrij Lauryl Sulfate). Kako kreme za sunčanje često u sebi imaju kemikalije koje izazivaju reakcije na osjetljivoj koži, birajte one koje sadrže cikov oksid ili titan dioksid, a pojedinim “osjetljivcima” odgovaraju isključivo oni mineralni.

Dajte prednost kvaliteti

Ono što je najvažnije kad je riječ o osjetljivoj koži su brendovi kojima možete vjerovati, i njihove posebne linije za kožu koja će biti nježna za vašu barijeru i očuvati je, a umanjit će i reakcije te ćete generalno imati puno manje problema s njom. Jedan od takvih brendova je Bioderma, koji je prepoznao kako je dosadašnja njega za osjetljivu kožu bila pasivna i držala ju je u “staklenome zvonu“ kako bi ju zaštitila od vanjskih agresora. Vjerovalo se da takvu kožu treba zaštiti od okoline, umjesto da ju se nauči kako da se sama bolje brani.

Bioderma Sensibio Defensive

Tako je nastala nova dermatološka inovacija kao rješenje za osjetljivu i senzibilnu kožu – Bioderma Sensibio Defensive njegu koja umiruje i aktivno djeluje na jačanje osjetljive kože i poboljšanje njezine samoobrane. Linija Sensibio Defensive dolazi u dvije teksture kako bi se prilagodila svim tipovima kože – lagana i svježa tekstura ili bogata i hranjiva tekstura.

Bioderma Sensibio Defensive

Uz sve to, sadrži ekskluzivnu Defensive tehnologiju koja djeluje na uzroke osjetljivosti, umiruje i hidrira kožu, jača njezinu barijeru te joj pruža antioksidativnu zaštitu. Od aktivnih sastojaka koje sadrži, a koji su prava škrinjica blaga za osjetljivu kožu, su: karnozin i vitamin E koji imaju zaštitno antioksidativno djelovanje i tetrapeptid-10 koji je tu da ojača kožnu barijeru i na taj način sprječava prodiranje iritansa. Tu su i polifenoli crvene kadulje s dvostrukim protuupalnim djelovanjem s ulogom umirivanja kože, koju i uče da se bolje brani od iritansa. Posljedica? Snažna koža koja je dovoljna jaka da se obrani od iritansa.