Iako se možda čini da gledamo plakat futurističkog SF filma gdje se na poljima uzgajaju neka bića iz Avatara, ovo su zapravo samo polja u Nizozemskoj. I LED svjetla nisu tu samo zato da bi bila lijepa, već imaju svoju, fantastično održivu svrhu

Projekt GROW nizozemskog umjetnika i inovatora, Daana Roosegaardea, nastao je na temelju saznanja iz fotobiologije koja ukazuju da određene kombinacije plave, crvene i UV svjetla mogu poboljšati rast biljaka i smanjiti upotrebu pesticida do čak 50%. 

LED svjetla se koriste u staklenicima i često se vide u sve popularnijim “vertikalnim vrtovima” u urbanim okruženjima, ali znanstvenici misle da za njih postoji potencijal u mnogo tradicionalnijim i ruralnijim okruženjima. Primjerice, ove LED žarulje akumuliraju svjetlo koje biljke dobivaju tijekom dana, da bi ih preko noći izložile UV svjetlu. “Specifično UV svjetlo aktivira obrambeni sustav biljaka.” rekao je Roosegaarde “I ono što je posebno zanimljivo jest to da funkcionira na svim biljkama, tako da možemo smanjiti upotrebu pesticida gdje se ono moralo koristiti.”

Napravili su ga u suradnji sa Sveučilištima Wageningen i Rabobans, a sada su premijerno postavili svoja svjetla preko 20.000 m2 farme poriluka u nizozemskom gradu Lelystadu. S obzirom na to da je Nizozemska jedna od najvećih proizvođača poljoprivrednih proizvoda na svijetu te svake godine izveze 65 milijardi eura vrijednosti voća, cvijeća, povrća, mesa  i mliječnih proizvoda, ne čudi da su  spremni uložiti u razne eksperimente kako bi taj svoj veliki dio gospodarstva dodatno oplemenili.

Zato, ispravak netočnog navoda s početka; iz pozicije Hrvatske, čini se da ipak gledamo neki znanstveno-fantastični futuristički film.