Japan će početi pritvarati ljude zbog uvreda na internetu, a novi zakon je već stupio na snagu. Hoće li biti primjer drugima?

Mnoge zemlje pokušavaju se nositi s online svijetom i tek donose razne zakone koji bi im branili da društvene mreže i forume koriste za vrijeđanje ili nasilje nad drugima. No Japan je odlučio cijelu priču riješiti “po kratkom postupku”.

Objavljivanje “online uvreda” bit će kažnjivo do godinu dana zatvora u Japanu, a zakon se već usvojio i provodi se. Osobe osuđene za online uvrede također mogu biti kažnjene novčano do oko 12 tisuća kuna. Prethodno je kazna bila manje od 30 dana zatvora i oko 300-tinjak kuna.

Zakon će se preispitati za tri godine kako bi se utvrdilo utječe li na slobodu izražavanja – konstantu koju imaju države koje uopće pokušavaju donijeti određenu zabranu ili mjeru koja bi spriječila nasilje na internetu.

Ono što je problem ove odluke jest to da ne postoji definicija što uopće uvreda jest. Zakon kaže da uvreda znači ponižavanje nekoga bez konkretnog argumenta – za razliku od klevete, koju klasificira kao ponižavanje nekoga uz ukazivanje na određenu činjenicu o njemu. U ovom trenutku, čak i ako netko čelnika Japana nazove idiotom, onda bi se to možda prema revidiranom zakonu moglo klasificirati kao uvreda, a pretpostavlja se da će političari takve stvari koristiti kako bi spriječili kritiku.

Japanski dužnosnici potaknuli su suzbijanje internetskog zlostavljanja nakon samoubojstva zvijezde reality televizije Hane Kimure, koja je bila izložena zlostavljanju na internetu. Njezina se majka nakon njezine smrti zalagala za razvoj politika protiv internetskog zlostavljanja. Neka istraživanja pokazuju vezu između suicidalnog ponašanja i internetskog nasilja, iako je većina studija provedena na djeci i adolescentima, iako se to ne događa samo njima.

Ujedinjeno Kraljevstvo također ima zakone koji kriminaliziraju “iznimno uvredljive” poruke na internetu, a ljudi su uhićeni i novčano kažnjavani zbog tweetova. Način na koji se zakon provodi također je dvosmislen, a sudovi odlučuju što se smatra “teško” uvredljivim od slučaja do slučaja.

Kako god bilo, činjenica jest da se nešto mora učiniti – no je li baš alat za pritvaranje neistomišljenika način?

 

Foto: iStock/Getty Images