Foto: Alice Clancy

Dobitnice poznatog ‘Nobelovca za arhitekturu’ za 2020. godine dvije su žene – Irkinje koje su ovime postale tek četvrta i peta žena u povijesti koja je osvojila prestižnu nagradu.

Yvonne Farrell i Shelley McNamara tek su četvrta i peta žena u povijesti koja je osvojila najprestižniju nagradu arhitekture, Pritzkerovu nagradu. Vijest je taman stigla koji dan prije Svjetskog dana žena, a važna je jer se Pritzkerova nagrada dodjeljuje već 41 godinu. Irkinje su tako ušle u povijest, kao i njihov arhitektonski studio iz Dublina, Grafton Architects.

Yvonne i Shelley najpoznatije su po svojim arhitektonskim zdanjima od betona i kamena, ne samo u Irskoj već i diljem Europe, kao i izvan nje. Kroz svoju karijeru osobito su se istaknule i kroz projektiranje edukacijskih zgrada kao što je Sveučilište Bocconi u Milanu i Sveučilište u Dublinu. Uz to, dobitnice su niz nagrada među kojima su internacionalna nagrada RIBA, Svjetskog festivala arhitekture, a sada i Pritzkerova. Prije njih nju su osvojile Zaha Hadid, kao prva žena u povijesti koja je osvojila Pritzkera, Kazuyo Sejima i Carme Pigem.

Foto: Dennis Gilbert
Foto: Ros Kavanagh

Foto: naslovna fotografija Iwan Baan