Pekara Dubravica, danas jedan od najomiljenijih brandova u Zagrebu i okolici, ove godine slavi 60. rođendan. Povodom jubilarne obljetnice, Dubravica je ostvarila suradnju s renomiranim chefom Matijom Bregešom i tako unijela dašak visoke gastronomije u svoje pekarske proizvode

Posebno za ovu rođendansku priliku, chef Bregeš, inače ovjenčan  Michelinovom zvjezdicom (u paškom restoranu Boškinac 2020. godine), u suradnji s tehnolozima Dubravice kreirao je čak desetak novih ekskluzivnih proizvoda, koristeći isključivo visokokvalitne namirnice. Tako svi ljubitelji Dubravice odnedavno u njezinim poslovnicama mogu kušati roast beef sandvič i salatu od tune s potpisom Matije Bregeša, a do idućeg proljeća u ponudi Dubravice moći će pronaći čitavu paletu proizvoda nastalih u suradnji sa chefom Matijom Bregešom.

Chef Matija Bregeš
Chef Matija Bregeš

Salatu od tune krasi kombinacija kus-kusa, tune, artičoke, kalamata maslina, kapara te grillanog povrća. Upravo je s ovim proizvodom Dubravica svojim kupcima željela ponuditi zdrav obrok mediteranskog tipa s puno povrća, a njezina tajna je i u tome što u Dubravici povrće grillaju i potom mariniraju po nekoliko dana, kako bi se postigla punoća okusa. 

Roast beef sandvič
Roast beef sandvič

S potpisom chefa Bregeša u Dubravici svi kupci mogu pronaći i roast beef sendvič za čiju je izvrsnost, između ostalog, zaslužno posebno brioche pecivo, koje je Dubravica također lansirala po prvi put. Odlikuje se bogatom recepturom uz dodatak maslaca i mlijeka te startera (divljeg kvasca), a ujedno je i bez aditiva. Posebnost ovog peciva je što nastaje ručnim radom, baš kao i ostali proizvodi Dubravice, a prolazi i dugu fermentaciju od 24 sata, dok kroz ruke majstora pekara prođe čak 6 puta. Tu je i neizostavno meso (juneći ramsteak) za roast beef kojeg u Dubravici mariniraju te ga potom peku na niskoj temperaturi, a sami spravljaju i sirni namaz na bazi Brie sira. Za vrhunac ovog užitka tu je spoj začina poput oraha, ribanog hrena i aceto kreme. 

Inače, suradnja Dubravice i chefa Matije Bregeša započela je u jesen 2020. te su mjesecima pažljivo birali namirnice i osmišljavali recepte kako bi kupcima ponudili iznimne proizvode s visokokvalitetnim sastojcima bogatog okusa i svježine. 

Suradnja s Dubravicom bila je veoma izazovna jer smo morali paziti na puno različitih faktora kao što su dostupnost namirnica, cijena, mogućnost pripreme u velikim količinama, balans okusa i vrste namirnica prihvatljivih većini kupaca, kao i na sezonalnost i kvalitetu svake namirnice. U posljednjih nekoliko mjeseci obuhvatili smo više različitih proizvoda poput sendviča, salata, slatkih i slanih palačinki te smo osmislili nekoliko različitih kreacija. Na proizvode koje smo tim Dubravice i ja osmislili gledam kao na važan iskorak prema još višoj kvaliteti i širini ponude u Dubravici. Time smo kupcima pružili mogućnost kupovine premium proizvoda gdje svatko za sebe može pronaći ono što mu najviše odgovara“, istaknuo je chef Matija Bregeš

Salata od tune
Salata od tune

Jedan od razloga uspjeha i dugovječnosti lanca Dubravica je korištenje kvalitetnih, lokalnih namirnica. Većina sastojaka koji se koriste proizvodi su hrvatske poljoprivrede poput jaja iz Rugvice, mlijeka i vrhnja iz Bedenice, buča iz Stubice, jabuka, malina i borovnica iz Bistre i kozica iz viškog akvatorija. Osnova za kruh je vlastito uzgajana i njegovana kultura divljeg kvasca (startera) koji je sastavni dio gotovo svih vrsta kruha iz Dubravice. Svaki dan se pri proizvodnji kruha potroši gotovo 1 tona startera. Poznato je da je kruh proizveden s dodatkom startera i uz produženu fermentaciju, lakše probavljiv, trajniji, nutritivno vrijedniji i ukusniji. Gotovo sva se tijesta obrađuju ručno, u proizvodnji kruha koriste čak 25 vrsta brašna, a sam proces proizvodnje tijesta za kruh traje i do dva dana kako bi se postigla najbolja razina kvalitete.

Cijena salate od tune s potpisom chefa Bregeša iznosi 25,00 kuna, a roast beef sendviča 20,50 kuna.