Ivan Posavec, Zagreb Maksimir, 2000. ©Ivan Posavec

Ako se ovu subotu nađete u centru Zagreba toplo preporučamo dvije izvrsne, a međusobno izuzetno različite fotografske izložbe.

U subotu 16. studenog točno u podne u Studiju “Josip Račić” otvara se prva zajednička izložba suvremenih hrvatskih majstora fotografije Josipa Klarice i Ivana Posavca pod nazivom “Snoviđenja”. Posjetitelji će moći razgledati ukupno dvanaest panoramskih fotografija snimljenih u Zagrebu između 1988. i 2011. godine. Predstavljene fotografije donacija su Modernoj galeriji. Kako Lana Šetka na temelju razgovora s fotografima zapisuje: Iza jutarnjih maglica, koje spajaju Josipa Klaricu i Ivana Posavca, kriju se dva osebujna generacijski bliska umjetnika koja veže duboko obostrano poštovanje. Ono je sukus njihovih sličnosti i različitosti, a lajtmotiv im je, kako kažu, isti stvaralački čemer. Obojica su umjetnički zaneseni Blizanci, obojicu nadahnjuju panorame, obojica su svoje kamere dograđivali i prilagođavali vlastitim zahtjevima, obojica su istinski posvećeni svom umjetničkom radu i obojica su radni vijek odradili u medijima. A njihova donacija fotografija Modernoj galeriji još je jedan zajednički projekt na koji su izuzetno ponosni jer svjedoči i o njihovom dugogodišnjem prijateljstvu.

Josip Klarica, Maksimir, 1999.©Josip Klarica

 

Nakon Snoviđenja svakako svratite i u Galeriju na katu u Preradovićevoj br. 5 gdje se isti dan u 18 sati otvara samostalna izložba fotografa Jovice Drobnjaka. Povodom Međunarodnog dana tolerancije autor se predstavlja izborom fotografija na temu zagrebačkih grafita objedinjenih pod nazivom “Zidovi mržnje”. Riječ je o dokumentarnom nizu koji na više od 300 fotografija prikazuje grafite kojima su prekrivene fasade glavnog grada Hrvatske, na kojima se vodi rat “crvenih” i “crnih”, “partizana i ustaša”, ideologija koje trebaju pripadati prošlosti, no koje i dan danas nažalost kod nas itekako žive…

Stoga provedite Međunarodni dan tolerancije u razgledu odličnih fotografskih ostvarenja poznatih hrvatskih fotografa.