Kafići, barovi i restorani u Litvu na zanimljiv su način odlučili podsjetiti svoje goste na socijalnu distancu, iskorištavajući slobodni prostor za promociju modnih brendova.

Iako su vrata brojnih restorana i kafića diljem svijeta ponovno otvorena i dalje je važno misliti na socijalnu distancu i održavati potrebni razmak. Ugostiteljski objekti u Litvi odlučili su to spojiti s modom i dati podršku ovoj kreativnoj industriji koja jednako pati od utjecaja pandemije. Kako bi redovito podsjećali na razmak, osobito u zatvorenim prostorima, za stolove su postavili lutke – i to odjevene u nove kolekcije iz lokalnih modnih butika.

”Prazni stolovi unutar kafića jednostavno su izgledali prazno i čudno, a neki ih vlasnici nisu ni imali gdje ukloniti.”, izjavila je vlasnica jednog od restorana, Cosy, i jedna od autorica cijelog projekta. ”Zato smo odlučili pomoći našim susjednima, brojnim buticima, i pozvali ih da za našim stolovima predstave svoje najnovije kolekcije.”

I kad malo bolje razmislite cijela priča ima smisla, naravno, ukoliko same lutke ne smatrate strašnima. Tako, uz prvu jutarnju kavu ili nakon ručka, gosti možda i zapaze koji novi komad odjeće i odluče otići posjetiti upravo taj dućan. ”Kad se vijest proširila mnogo se i poznatih, lokalnih dizajnera uključio u ideju.” A poanta cijele ideje je spoj umjetnosti, mode i hrane koju je podržao i IDW, jedna od najuspješnijih tvrtki za proizvodu lutaka koja ih je odlučila donirati.

”Modna industrija jednako je pogođena ‘lockdownom’. Nadamo se da će ovaj projekt poslati jednu jasnu i glasnu poruku, a to je ona o solidarnosti i o tome da ovakva vremena traže od nas svih da se ujedinimo i pomognemo jedni drugima.”

Foto: PR