Program Ljetne pozornice Tuškanac započinje već tradicionalnim gostovanjem Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb.

U petak, 5. lipnja, na programu Ljetne pozornice Tuškanac je atraktivni akcijski krimić Ruben Brandt, kolekcionar koji je osvojio Grand Prix Animafesta 2019.

Subotnja večer 6. lipnja rezervirana je za Slavnu invaziju medvjeda na Siciliju legendarnog talijanskog stripaša i ilustratora Lorenza Mattottija, a vikend ispunjen animacijom okrunit će Fantastična priča o Maroni koja je na rasporedu u nedjelju, 7. lipnja.

Ruben Brandt, slavni psihoterapeut, prisiljen je ukrasti 13 slika iz slavnih svjetskih muzeja i privatnih zbirki kako bi spriječio stravične noćne more od kojih pati uslijed subliminalnih poruka koje je primao u djetinjstvu. U pratnji četvero pacijenata, on i njegova banda kradljivaca redovito napadaju i s velikim uspjehom: Louvre, Tate, Uffizi, Ermitaž, MoMA… „Kolekcionar“ ubrzo postaje najtraženiji zločinac na svijetu. Gangsteri i lovci na glave love ga po cijelom svijetu, a nagrada za njegovo hvatanje raste i približava se stotini milijuna dolara. Film je osvojio Grand Prix Animafesta Zagreb 2019. i bio mađarski kandidat za nagradu Oscar.

Nekoć davno, dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije, lovci su oteli Tonia, sina kralja medvjeda. Kako bi vratio svoga sina i osigurao blagostanje svojem narodu, kralj Léonce krene u boj protiv ljudi. Uz svoju moćnu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, no uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi. Redatelja filma, slavnog talijanskog ilustratora i stripaša Lorenza Mattottija za film je nadahnula istoimena priča Dina Buzzatija, stvorena za sve one koji vole smijeh, suze, legende i avanture.

Malena mješanka Marona doživi nesreću. Dok joj se u bljeskovima vraćaju uspomene iz života, prisjeća se različitih vlasnika koje je bezuvjetno voljela i uči nas lekciju o ljubavi, sreći i odanosti. Redateljica Anca Damian i belgijski ilustrator Brecht Evens koriste čudesan naivni stil kako bi nam predstavili svijet kroz oči psića.

Sve projekcije započinju u 21:30, a ulaznice će biti dostupne online na www.ljepotu.hr i blagajni Ljetne pozornice Tuškanac – za onu u petak po promotivnoj cijeni od 10 kuna, a za one u subotu i nedjelju po redovnoj cijeni od 30 kuna. Filmovi će biti prikazani s hrvatskim i engleskim podnaslovima.