Svjedočanstva, dugo iščekivani nastavak književnog fenomena Sluškinjina priča Margaret Atwood, napokon su dostupna i u hrvatskom prijevodu

Ugledni je Guardian Svjedočanstva proglasio književnim ostvarenjem 2019. godine, a potom su uslijedile ugledne nagrade: Booker Prize i Goodreads Choice Awards. Prema izboru Amazona Svjedočanstva su najbolji roman objavljen u 2019. koji je ubrzo postao i bestseler New York Timesa. Svjedočanstva su sada objavljena u nakladi Lumen izdavaštva, a napetije ljetno štivo teško bismo mogli poželjeti Roman Sluškinjina priča s pravom nosi naziv književnog fenomena i suvremenog remek-djela. Roman je objavljen 1985. godine, a nakon što je 2017. dobio svoju televizijsku inačicu, ta zastrašujuća distopijska priča o porobljenim ženama Gileada stekla je golemu popularnost i zaokupila maštu čitatelja diljem svijeta. Sluškinje su postale simbol otpora i glas borbe protiv obespravljenosti žena.

O KNJIZI 

Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nitko nije mogao ni slutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt? Nakon 35 godina iščekivanja Svjedočanstva nude odgovore na ta pitanja. Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu, poručuje nam Margaret Atwood. Svjedočanstva pripovijedaju žene koje ustaju protiv okrutnog režima koji je ušutkao žene i pretvorio ih u strojeve za rađanje. Iz njihovih priča doznajemo što sve skriva mračno srce Gileada. Radnja Svjedočanstava zbiva se petnaest godina nakon završetka prvog romana, no u novoj priči ne pratimo više glavnu junakinju Fredovu kojoj se gubi svaki trag. Gilead ju je proglasio teroristicom i državnom neprijateljicom, a njezinu kći Nicole svojim vlasništvom za kojim traga. Junakinje Svjedočanstava suočavaju se same sa sobom i spoznajom koliko su spremne žrtvovati za svoja uvjerenja. Svjedočanstva pripovijedaju tri žene. Prva je dobro nam poznata nemilosrdna tiranica Tetka Lydija. Druga žena čija će se priča rasplesti u Svjedočanstvima je Agnes, djevojka koja je odrasla u Gileadu te je od djetinjstva odgajana za Suprugu Zapovjednika. Treći je glas Svjedočanstava živahna tinejdžerica Daisy koja živi u Kanadi.