Retro je itekako in, a pogotovo kada je riječ o originalnim i kolekcionarskim proizvodima. Vijest o vrijednoj prodaji upravo takvog proizvoda stiže nam iz svijeta video-igara.

Naime, anonimni kupac platio je 2 milijuna američkih dolara za originalno zapakirani primjerak video-igre Super Mario Bros. iz 1985. godine. Ovime je ujedno postavljen i novi rekord u prodaji vintage igara, koji je do sada imalo originalno i neotvoreno izdanje Super Mario 64 igre, prodane za 1,56 američkih dolara, putem aukcije.

U posljednjih nekoliko godina svijet retro video-igara doživio je procvat, budući da je potražnja za kolekcionarskim draguljima iz djetinjstva sve veća. Osim naslova iz Super Mario kolekcije, jedan od pozamašnih iznosa prodaje doživio je i očuvani primjerak igre “Legend of Zelda”, koji je prodan za 870.000$.

Očekuje se kako će se ovaj trend nastaviti i dalje: “Vjerujem da možemo očekivati još ovakvih rekorda prodaje u svijetu video-igara, budući da je ponuda puno manja od one na ostalim kolekcionarskim tržištima”, objašnjava Deniz Kahn, osnivač Wata Games kompanije, koja evaluira primjerke očuvanih igara prije nego se nađu na aukcijama. Stoga vrijedi maknuti prašinu sa starih kutija (djetinjstva) i provjeriti što smo sve sačuvali.

Fotografija: Rally