Već neko vrijeme poznati hrvatski brend namještaja Prostoria radi na jednoj uzbudljivoj arhitektonskoj priči, a sada su objavljeni i vizuali odlično editorijala snimljenog u Dvorani Vatroslav Lisinski. Evo o čemu se radi.

“U sklopu projekta kojim istražujemo korijene našeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture, fotografirali smo naslonjač-ležaljku Kontrapunkt u Dvorani Vatroslav Lisinski (1958.-1973.), koju su projektirali arhitekti Marijan Haberle, Minka Jurković i Tanja Zdvořak. Projekt će u cijelosti biti predstavljen tijekom 2021., a organiziran je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i javnim institucijama čija arhitektura je dio modernističkog arhitektonskog nasljeđa.”

Malo gdje u svijetu postoji tako čvrsto ukorijenjena tradicija modernističke arhitekture kao što je to slučaj u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. Radi se o nasljeđu koje je temelj i inspiracija dizajnerskom jeziku naših proizvoda. Ovo snimanje Kontrapunkta (dizajn: Neisako) dio je većeg editorijala realiziranog u nekim od glavnih građevina koje su baština modernističke arhitekture u Zagrebu. “Odabrani produkti se formalno ili teksturalno referiraju na ambijente u kojima su fotografirani, nekad naglašavajući svoje podrijetlo, a drugi puta svoju suvremenost”, istaknula je ukratko Dora Lončarić iz arhitektonskog studija Biro, art direktora editorijala.

“Iako modernističku arhitekturu i Prostorijine proizvode dijeli više od pola stoljeća, oni prirodno surađuju, nadopunjuju se, govore sličnim jezikom, jednako su beskompromisni. U tim inscenacijama nije riječ niti o povratku u prošlost, niti o dovršavanju zakašnjele budućnosti nego o istraživanju i konvergenciji vrijednosti. Upravo kroz simbiozu naslijeđene modernističke arhitekture i suvremenog dizajna Prostorije kao regionalnog lidera u dizajnu, barem se virtualno ostvaruje sinteza koja je bila zacrtana kao polazište nedovršenog modernističkog projekta”, ističe Maroje Mrduljaš, teoretičar arhitekture.

Foto: Marko Mihaljević