U Zagrebu, točnije na adresi Maksimirska 96, prije koji tjedan svoja vrata je otvorio novi restoran, The Shed. Decentno, bez puno pompe, ovaj simpatični kvartovski lokal, dobio je svoje nove vlasnike, ali i gastro ideje.

The Shed će postati novi razlog da se češće uputite prema Maksimirskoj, pojedete dobar hamburger, popijete dobro pivo, sretnete nekog poznatog i uživate na restoranskoj terasi. Tek je početak, mnogo je ideja, ali stvari već mirišu na dobro. A iza cijele gastro priče stoji modno-dizajnerski par, Morana Krklec i Daniele Wahlberg.

Morana svoj modni brend već godinama uvjerljivo vodi u smjeru monokromatskih bezvremenskih klasika i neizostavna je akterica hrvatske modne scene. Njezin partner Daniele suosnivač je uspješnog švedskog brenda Army of me, prepoznatog na svjetskoj modnoj sceni. Modno stilski slični, svoju su zajedničku priču započeli u Parizu, nastavili je u Zagrebu, a sada su se zajedno upustili u novu gastro avanturu. A tu je sada i mala Mila koja je pod budnim okom pratila otvorenje restorana. Kako je sve počelo te kako su se našli i snašli u ovoj životnoj avanturi, ispričala nam je Morana, taman prije odlaska na odmor u Švedsku.

Reci mi više o vašem novom gastro projektu The Shed – zašto baš na toj lokaciji, kakav će biti jelovnik i kako ste ga zamislili?

The Shed je naš veliki izazov i trenutno uzbuđenje u životu. Iskreno originalna ideja došla je od Daniela koji je fantastičan kuhar amater i oduvijek je maštao o nečem ovakvom gdje će svoj kuharski talent moći ponuditi i drugima, ne samo bliskim ljudima. Ideja je stvoriti restoran s vrhunskom kvalitetom pub hrane u vrlo ugodnom i pristupačnom ozračju, s dobrom glazbom i atmosferom. Cilj nam je da jednog dana The Shed bude jedan od apsolutno najboljih burger mjesta u Zagrebu. Jelovnik je uglavnom mesni, razni steakovi, burgeri, ali bitno je naglasiti da sve s menija postoji i u vege varijanti, koja je trenutno jako hvaljena.

Kada smo gledali prostore, nismo bili ograničeni nikakvom lokacijom, kvartom, dijelom grada. Radili smo to iz čiste zabave, i zapravo prije par mjeseci nismo znali da će se sve odviti ovako brzo. Našli smo oglas koji je djelovao zanimljivo, opet just for fun, otišli vidjeti prostor i to je bilo to, momentalno nas je privukao, vizurom i energijom. Imali smo ideju što želimo napraviti po pitanju hrane, pića, atmosfere i ovaj prostor je to savršeno nadopunio i u tom trenutku prostor i ideja su savršeno kliknuli zajedno i stvorili cjelinu.

Otvorili ste ga zajedno, ti i Daniel, kako ste se odlučili na taj pothvat?

Kao što sam već spomenula, Daniel je uvijek želio imati nešto svoje ovog tipa, restoran ili bar. Oboje smo veliki zaljubljenici u hranu, kako kuhanje tako i konzumaciju. Inicijalna ideja došla je od njega, iako volim kuhati, moram priznati da je doma on glavni mali od kuhinje i mogu reći da je stvarno fantastičan u tome, tako da sam apsolutno podržala ideju da se bacimo u ovaj pothvat. S druge strane kako on u Zagrebu nema ured ili atelje u kojem radi, većinu posla obavlja iz naših kvartovskih kafića, sada si je između ostalog napravio i svoj kvartovski ured.

Oboje ste dizajneri i vodite svoje uspješne modne brendove, gdje ste se i kako upoznali?

Njegov brend Army of me, svjetski je prepoznat i vrlo uspješan, a već ga 15-tak godina vodi s partnerom. U pravilu je koncentriran na mušku modu, ali modeli su vrlo unisex i brojne žene se često odijevaju u njihove komade. Uključujući naravno i mene kojoj su u ormaru ravnopravno zastupljena oba obiteljska branda. Stilski smo dosta slični, iako je kod mojih modela možda malo više izražena nota ženstvenosti.

Upoznali smo se u Parizu, kada smo oboje tamo bili poslovno u sklopu jednog showrooma. Nakon preko godinu dana veze na daljinu i relacije Zagreb-Stockholm, nakon dosta promišljanja, i kalkuliranja gdje i kako, odlučili smo se skrasiti u Zagrebu. Iskreno da mi je netko tada rekao da ćemo nekoliko godina kasnije živjeti zajedno, imati najbolji zajednički uradak – našu malu, predivnu djevojčicu i pokretati zajednički restoran, vrlo vjerojatno bih mu rekla da je lud.

Kako zasad izgleda vaša modno – ugostiteljska suradnja? Kako se snalazite, postoje li neke prepreke s kojima ste se susreli i kako se snalazite u ugostiteljstvu?

Pa za sada ide dobro, pokrenulo se sve i sad ide polako ali u dobrom smjeru. Prepreka je naravno bilo, prije samog otvaranja, određeni period je bio stravično stresan i naporan, jer ne zaboravimo gdje živimo i svaki susret s administracijom i logistikom je baš mukotrpan, ali uspjeli smo i sada je plan samo hrabro koračati naprijed. Paralelno smo oboje radili na našim modnim brendovima, a kruna svega je briga o šestomjesečnoj bebi, tako da je iza nas zaista jedan ludi period, ali preživjeli smo, svi troje, tako da bih rekla da je suradnja dobra, i privatno i poslovno.

Nastavljate li i svoje modne priče? Surađujete li međusobno i pomažete savjetima jedan drugom kada je moda u pitanju?

Naravno. Moda je za nas oboje osnovni biznis, svatko vodi svoj brend i firmu i to je nešto što jako volimo i u čemu se, slobodna sam reći dosta dobro snalazimo. Ugostiteljstvo je samo još jedna strast koju dijelimo i odlučili smo uskočiti u to s jednakom strašću kao i u modu. Ono što je bitno znati je da je moda jako nestabilna, nikad tu nema stopostotne sigurnosti, i nikada ne znaš koliko će iduća sezona biti uspješna ili neuspješna, i mislimo da kroz restoran s vremenom možemo osigurati upravo tu stabilnost.

Podržavamo se u svemu što radimo. Sve što radimo komentiramo međusobno, dijelimo savjete, komentiramo modele i dajemo konstruktivne kritike jedno drugome. Na kraju dana, svi uspjesi, i neuspjesi naravno, se skupe pod istim krovom i bitno je da smo zajedno u tome, jedno drugom podrška i pomoć.

Kakvi su vam planovi za budućnost, na čemu trenutno radite?

Pa sada je plan uhodati postepeno The Shed, stvoriti od njega jedan prepoznatljiv gastro brand. Što se tiče mode, nastavljamo kao i do sada, iz sezone u sezonu s novim kolekcijama i stremiti svakom kolekcijom korak dalje i više. I naravno prije svega toga uživati u svakoj sekundi u našoj Mili i napraviti sve da jednog dana ona bude ponosna na svoje roditelje i ono što su stvorili.

Foto: Ernest Mazarekić