Zagrepčani su prije otprilike mjesec dana dobili priliku kušati najpoznatije knedle u regiji – Ferdinand knedle. I ne samo kušati već trajno guštati u njima, i to na adresi Radićeva ulica 23, u samom centru grada.

Naime, ovaj poznati gastro brend svoju je priču započeo u Beogradu, a otvaranjem prve trgovine u Zagrebu dokazali su i međunarodno svoju kvalitetu. S iznimno simpatičnim vlasnikom Nikolom Nedeljkovićem, ali i poslovno vrlo sposobnim, jer svi koji su probali Ferdinand knedle ne prestaju o njima razmišljati, popričali smo o uspjehu u prvih mjesec dana od otvorenja te je li doista pronađen recept za najbolje knedle.

Kako je proteklo otvorenje u Zagrebu i kako ste zadovoljni s posjetom Zagrepčana, dosad?

Da budem iskren, imali smo prve dvije nedelje za pamćenje. Zagrepčani su se potvrdili kao veliki ljubitelji knedli, u šta nismo ni sumnjali, ali interes koji nas je dočekao je premašilo naša očekivanja te mogu slobodno da kažem da je prva prodavnica Ferdinand knedli u Radićevoj postavila ljestvicu veoma visoko za sve naredne objekte koje imamo u planu.

ferdinand knedle

ferdinand knedle

Zašto se Zagreb nametnuo kao dobra ideja za vašu prvu međunarodnu franšizu?

Prilično jednostavno. Najveći broj gostiju iz inostranstva koji je imao priliku probati naše proizvode upravo je iz Zagreba odnosno Hrvatske. Tokom protekle dve godine, imali smo najviše upita iz Zagreba da li bi i kada mogla da se otvori naša prodavnica te je to bio jedan od razloga. Sa druge strane, jednostavno moramo da idemo korak po korak. Upiti za Ferdinand knedle su do sada stigli iz 17 zemalja i sa 4 kontinenta, ali da bismo uspešno poslovali u udaljenijim zemljama, moramo se prvo dokazati u okruženju. Na kraju, 5 godina koje sam proveo u Zagrebu radeći za internacionalnu kompaniju, prijateljstva i poznanstva i deo familije koja živi u Zagrebu imali su bitnu ulogu u donošenju odluke koji grad će Ferdinand knedlama dati internacionalni karakter.

ferdinand knedle

ferdinand knedle

Istovremeno ste otvarali novu lokaciju u Novom Sadu. Kako ste izdržali takav intenzivan poslovni pothvat? Vjerujem da je u jednom trenu bilo jurnjave preko obje države.

Naš plan u oktobru je bio da u prvom kvartalu 2022. pokrenemo proizvodnju u Samoboru i prvu prodavnicu u Zagrebu. Zatim, u novembru prošle godine pojavio se savršen lokal u Novom Sadu koji nismo mogli da odbijemo tek tako jer smo dugo tražili adekvatan prostor, da bi se nedugo zatim pojavio još jedan sjajan prostor u Beogradu na kome također radimo. Tokom godina rada uspeli smo da izgradimo sjajan tim ljudi, kao i odnose s dobavljačima koji veruju u naš projekat i koji nas podržavaju, a bez čije podrške bi ovaj tempo bio nezamisliv.

ferdinand knedle

Recite mi kako ste odlučili da će knedle biti vaš očito najuspješniji biznis, za sada? I znam da ste ušli u posao s hranom iz jednog sasvim drugog područja.

Rekao bih da su za uspeh u poslu potrebni ideja, posvećenost, podrška okoline, malo sreće i sa ove tačke gledišta brojne nerealne stvari koje vam se tokom pripreme projekta dešavaju, a koje vam daju vetar u leđa.

Jedan od primjera je prezentacija na kojoj sam bio ispred kompanije za koju sam radio, a bila je vezana za brze promjene navika potrošača. U trenutku kada razmišljam o poslu sa knedlama, znam iz ličnog iskustva koliko je duga procedura pripreme knedli kod kuće i da sam se par puta odricao od ponovnog pravljenja, predavač iznosi podatak da su domaćice tokom 70-tih godina prošlog veka provodile u proseku preko 3h dnevno pripremajući obroke za svoje porodice, dok je danas globalni prosek 12 minuta. Sjajan podatak koji ne očekujete, a daje vetar u leđa vašoj ideji. Drugi primer je vizuelni identitet koji je prva agencija napravila za potrebe brenda i za koji su tvrdili da je namenski razvijen za naše potrebe. Solidno je izgledao! Ja u tom trenutku odlazim na projekat u Kapadokiju u Tursku, gde su sportisti sa kojima smo radili postavljali svetski rekord u paraglajdingu. Tokom projekta, naš fotograf koji je i ambasador jednog robnog brenda iz Amerike skida duks i ostaje u majici na kojoj je identičnim fontom, koji je agencija predlagala za Ferdinand knedle, napisano ime tog robnog brenda.

ferdinand knedle

Cela priča pada u vodu i krećem u saradnju sa novim dizajnerom koji i dan danas radi naš vizuelni identitet. Treći primer je da mi je lokal u kome je priča Ferdinand knedli i počela u ulici Gavrila Principa ispred nosa pobegao 2015. godine, da bi se isti lokal pojavio godinu dana kasnije. Vredelo je sačekati još malo i još bolje se pripremiti. Ovakvih primera ima bezbroj, a danas kada se osvrnem na ceo put koji smo prošli, sve ove naizgled male slučajnosti su bile jaki pokretači u realizaciji ideje.

Prvu trgovinu ste otvorili prije svega pet godina u Beogradu. Možemo reći da se poslovna priča jako lijepo i prilično brzo razvila. Jeste li to očekivali, jeste li se iznenadili ili možemo reći da ste dovoljno vjerovali u svoj proizvod?

Pre otvaranja prve prodavnice, na projektu sam radio skoro pune 3 godine i verovao sam u uspeh na bazi informacija kojima sam raspolagao. Naravno, jedno je teorija koja malo vredi dok je praksa ne potvrdi. Ferdinand knedle su krenule iz malog objekta od samo 32m2, da bi samo godinu dana nakon toga dobili nagradu od IAB Serbia za najbolje uvođenje novog proizvoda na tržište gde smo u finalu pobedili nacionalnu kompaniju i lidera na tržištu u kategoriji sladoleda.

ferdinand knedle

Iz poslovnog aspekta, koliko je važno biti drugačiji na tržištu? Je li bitna inovativnost ili prvenstveno kvaliteta?

Verujem da je jako bitna inovativnost i različitost jer svetu nije potrebno nešto što već postoji, a još manje je svetu potrebna kopija nečega. Naravno, inovativnost bez konstantnog održavanja kvaliteta ne znači ništa.

Ideja za ime je moram priznati, uvjerljiva. Jeste li doista pronašli recept za najbolje knedle koje bi i car Ferdinand odobrio da je još s nama?

Sa moje strane, mogu da kažem da konstantno tražimo načine da kvalitet naših proizvoda podižemo na viši nivo, koristeći najbolje sirovine i načine za obradu istih, bez dodavanja aditiva i veštačkih boja što je teži put koji smo odabrali. Moguće je da bi moj odgovor na pitanje “Da li imamo savršen recept?” bio subjektivan pa bih odgovor na ovo pitanje ostavio ljubiteljima knedli da sami odluče jesmo ili nismo uspeli da pronađemo savršen recept.

ferdinand knedle

ferdinand knedle

Kakva je ponuda knedli, kako dolazite do novih okusa, koliko često ubacite nešto novo u ponudu i prilagodite li ju i lokalno?

Trenutno je u prodavnici Ferdinand knedli u Zagrebu dostupno 16 slatkih ukusa, od 25 različitih koje smo tokom godina osmislili, a uskoro planiramo uvođenje i našeg slanog programa. Kada pričamo o brojevima, nama je daleko ispred broja kvalitet koji moramo da postignemo te iz tog razloga idemo korak po korak. Imamo kompletno novi tim u Hrvatskoj koji radi na sticanju znanja i rutina, a vremenom će se naš asortiman proširivati i prilagođavati. Dolazak do novih ukusa je jednostavan, tražimo inspiraciju u svemu oko nas, a kada se ideja pojavi radimo na razvoju novog proizvoda. Naravno, nisu sve ideje na kojima smo radili završile sa kvačicom “odobreno”, a što se tiče lokalnih ukusa, imamo ideju šta želimo i na tome ćemo raditi.

ferdinand knedle

Je li vam bilo zahtjevno pokrenuti posao u Hrvatskoj, Zagrebu? Je li vas umorila birokracija i logistika? Pitam zbog drugih (smijeh).

Pokretanje posla u novoj državi nije jednostavna stvar i za naš tim je veliko iskustvo. Jednostavno, morate da se upoznate sa lokalnim zakonima i procedurama koje se sigurno razlikuju od države do države. Neke procedure su trajale kraće, neke duže od onoga što smo predviđali, ali treba biti strpljiv i prilagoditi svoje planiranje okruženju u kom želite da poslujete. Ako bilo tko misli da je birokratija jedini ili najveći problem poslovanja, bolje je da ne počinje s poslom. Sa druge strane, kao što sam pomenuo predavanje o brzim promenama navika potrošača, tako se i poslovanje i načini poslovanja u današnje vreme ubrzavaju i menjaju. Na svakoj državi je da pokuša da pojednostavi i ubrza svoje procese i na taj način podstakne mlade ljude da investiraju u neke nove biznise jer na kraju od svake nove kompanije država ima svoj interes u vidu poreza koji se plaća.

I, što moramo obavezno probati kod Ferdinanda?

Verujem da među različitim ukusima koje imamo u ponudi svako može da pronađe nesto interesantno za sebe. Naravno u ponudi su tradicija, knedle sa šljivama i marelicom, ali i moderniji ukusi poput pistacije ili marakuje sa divljom kupinom (koja je moja omiljena knedla).

ferdinand knedle

ferdinand knedle

ferdinand knedle

ferdinand knedle

Foto: Ernest Mazarekić