Mnogima jedan od najdražih brit pop & rock bendova Blur najavio je svoj novi album – “The Ballad Of Darren”. Ovo im je novi album, nakon osam godina.

Blur: The Narcissist

Album objavljuju 21. srpnja i kako je sam Damon Albarn istaknuo, radi se o albumu koji je “Aftershock record” i koji ” je zapis naknadnog razmišljanja i komentar o tome gdje se sada nalazimo.” Najava albuma je i novi singl: “The Narcissist”, kojeg možete slušati putem streaminga. bend je prije par dana započeo svoju uvodnu turneju u Colchesteru u Engleskoj, i to je zapravo njihov prvi pravi koncert od 2015. godine.

Blur  čine frontman Damon Albarn (pjevač, klavijaturist), Graham Coxon (gitarist, prateći vokal), Alex James (basist) i Dave Rowntree (bubnjar). Prisjetimo se; studijski prvijenac iz 1991., “Leisure”, odiše jedinstvenom mješavinom rocka i plesnih ritmova, tzv. “Madchesterom”. Na sljedeća tri albuma, izdana između svibnja 1993. i listopada 1995., zvuk im postaje srodniji britanskim sastavima šezdesetih. Blur krajem devedesetih prolazi kroz drugačiju kreativnu fazu; peti album, nazvan jednostavno “Blur”, bliži je američkom glazbenom stvaralaštvu unatrag deset godina. Posljednja dva uratka s prijelaza stoljeća, “13” i “Think Tank”, otkrivaju Albarnovu fascinaciju elektroničkom glazbom i hip hopom.

Protutežu postojanju Blura činio je manchesterski Oasis. Obzirom na popularnost obaju sastava u devedesetima, kao i polaritet njihova stvaralaštva, britanski mediji rado i često nazivali su njihove albume, nastupe te istupe u javnosti borbom za prevlast nad britpopom. Na prijelazu stoljeća, Albarn počinje objavljivati materijal Gorillaza, a Blur privremeno prestaje s radom od 2004. do 2008. godine. Album “Parklife” iz 1994. donio im je nagrade Brit za najbolji sastav, album, pjesmu i spot godine, a 2012. Blur prima priznanje za izvanredan doprinos glazbi. Do danas im je najemitiranija pjesma “Song 2”. Baš nas zanima kakav nam album pripremaju ovog ljeta!

Fotografije: Blur