Skrovište neobjavljene glazbe legendarnog Marvina Gayea iskopano je u Ostendeu u Belgiji, nakon što je bilo skriveno više od četiri desetljeća

Izvješća pokazuju da se zbirka sastoji od približno 66 (!) demosnimaka raspoređenih na 30 vrpci. Ove su snimke bile u posjedu glazbenika Charlesa Dumolina, koji je ljubazno ugostio ovog kultnog glazbenika 1981. dok se umjetnik borio s detoksikacijom i ovisnošću o kokainu.

Nakon Dumolinove smrti 2019. godine, glazbeni zapisi ostali su kod njegove obitelji, što je izazvalo raspravu o njihovom pravom vlasništvu. Dobro za znati ako vam se u skrovištu ili na tavanu nađu iznimno vrijedno intelektualno djelo nekog našeg glazbenika, slikarice ili književnika!

Belgijski odvjetnik Alex Trappeniers, poslovni suradnik obitelji, ustvrdio je da snimke pripadaju Dumolinovima jer su ondje ostavljene. “Marvin ih je dao njima, rekao: ‘Radite s njima što god želite ,’ i nikad se nije vratio. To je važno.” Trappeniers je dalje razradio značaj otkrića: “Na kraju, kad sam preslušao svih 30 vrpci, imao sam 66 demosnimaka novih pjesama. Nekoliko ih je dovršeno, a nekoliko ih je jednako dobro kao “Sexual Healing” jer su nastale u isto vrijeme. Bila je jedna pjesma koju sam slušao deset sekundi i shvatio da mi je ta glazba cijeli dan u glavi, riječi su mi bile u glavi cijelo vrijeme.”

Objašnjavajući pravne komplikacije oko glazbe, BBC je istaknuo da dok belgijski zakon nalaže vlasništvo nad predmetom nakon 30 godina, prava intelektualnog vlasništva nisu obuhvaćena ovim propisom.

Posljedično, iako obitelj Dumolin posjeduje fizičke snimke, ne mogu objaviti neobjavljeni materijal bez kršenja prava intelektualnog vlasništva Marvina Gayea. S druge strane, iako obitelj Gaye ima ovlasti za objavljivanje glazbe, nemaju pristup fizičkim vrpcama potrebnima za takvo izdavanje. Zavrzlama!

Nadamo se svakako da će postići dogovor te da ćemo moći uživati u ovom, nesumnjivo vrijednom glazbenom otkriću.

 

Foto: Angela Deane-Drummond/Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images