Njemačka savezna vlada u Berlinu ovih je dana posegnula za iznimno velikodušnim mjerama pozajmica za sve freelancere i male poduzetnike. I dok na našem domaćem tržištu još uvijek stvari nisu kristalno jasne, a freelanceri i samostalni umjetnici koji nemaju stale angažmane nisu niti blizu podrške koju mogu očekivati od države, Nijemci su se ponovno uspjeli istaknuti kao prilično uređeno i ekonomski osjetljivo društvo. Prema priopćenju za medije koje je nedavno objavilo njihovo Ministarstvo kulture, osigurana je sveobuhvatna pomoć za kreativni i kulturi sektor zemlje u iznosu od nevjerojatnih 50 milijardi eura koje će posebno biti pružene malim tvrtkama i freelancerima.

“Kulturni je sektor trenutno u posebno teškoj situaciji s obzirom na to da ga karakterizira visok udio samozaposlenih koji sada imaju problema sa sredstvima za život.” izjavila je ministrica kulture Monika Grütters dodajući da pomoć dolazi što brže i sa što je moguće manje birokracije!”. Za hrvatske uvjete to zvuči nevjerojatno, ali evo u Berlinu se zaista i dogodilo. Njemačka je vlada prošlog petka pokrenula internetske zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava i premošćivanje kredita u partnerstvu s lokalnom bankom Investitions bank Berlin (IBB). Nudi 5.000 eura pojedincima freelancerima i do 15.000 € za male tvrtke. Od jučer je uspješno poslano 50. 000 prijava iz kreativnih sektora i drugih industrija, uključujući restorane, hotele, noćni život i tvrtke za priredbe. Glasnogovornik ministarstva kulture izjavio je kako je već podijeljeno nevjerojatnih 500 milijuna eura.

Mnogi su berlinski umjetnici izvijestili da su primili novac u roku od samo dan ili dva od podnošenja prijave. Umjetnička zajednica u Berlinu neizmjerno je zahvalna jer kako je istraživanje tržišta, koje provelo udruženje likovnih umjetnika BBK, otkrilo; više od polovice berlinskih umjetnika očekuje gubitak najmanje 75 % posto svog mjesečnog dohotka zbog zatvaranja. Više od tri četvrtine izrazilo je bojazan da neće uspjeti zaraditi za najam za travanj ili druge osnovne troškove. Dodatni financijski paketi su na putu dok Njemačka žuri kako bi osigurala gospodarstvo i zaštitila ga od recesije. Savezna vlada najavila je da će isporučiti paket pomoći u iznosu od 50 milijardi eura za freelancere i mala poduzeća, uključujući umjetnike. To će biti pojedinačne potpore do 9.000 eura dostupne samozaposlenim umjetnicima i tvrtkama s do pet zaposlenih, a veće do 15.000 eura bespovratnih sredstava dostupne su tvrtkama s do deset zaposlenih. Očekuje se da će potpore biti spremne za podnositelje zahtjeva u narednim tjednima.

I dok su jedine proteškoće kod predaje online prijava bile tehničke prirode i otklonjene su s vremenom, obećani iznosi za sada su uredno isplaćeni. Njemačka je time pokazala koliko je spreman njezin ‘crni fond’ kada zatreba čime je posramila i mnoge druge države Europe koje još uvijek traže načine za izlazak iz krize.

 

Foto: Unsplash