Prada je 2018. godine u svoj njujorški izlog postavila male crne lutke koje su ovu modnu kuću naposljetku dovele pred sud i tužbu za neosjetljivost za rasizam.

Nakon što je Prada uredila cijeli svoj izlog malim crnim lutkicama s velikim crvenim usnama, koje jako jasno asociraju na Afroamerikance, cijela ta situacija ju je odvela pred sud. Kuća je prijavljena je New York komisiji za ljudska prava, koji predvodi Carmelyn P. Malalis, a New York City sada je i dobio tužbu.

Iako su se iz Prade ispričali, zaposlili savjetnika i njihovi zaposlenici paralelno su morali ići na eduakciju o rasnoj neosjetljivosti, to nije bilo dovoljno. Prada će sada morati svog savjetnika na temu  imati još šest godina, a on će svakih šest mjeseci morati izvjestiti njujoršku komisiju za ljudska prava o napretku. Uz to, modna kuća morat će zaposliti i direktora za različitost bez čijeg odobrenja Prada neće smjeti lansirati nijedan dizajn te ga staviti u prodaju. Ne samo to, morat će i javno razotkriti demografiju svojih zaposlenika.

Kako Prada nije jedini brend u modnom svijetu koji se susreo s optužbama za rasizam i neosjetljivost prema istom (u toj su se situaciji našli i Gucci te Dolce & Gabbana) ostaje pitanje što kako će se i ostali modni brendovi u budućnosti odnositi prema tome i koliko će pažnje usmjeriti borbi protiv rasizma i diskriminacije u svom budućem poslovanju.

I don’t make a lot of public posts, but right now I’m shaking with anger. Today after returning to NYC after a very…

Objavljuje Chinyere EzieČetvrtak, 13. prosinca 2018.

Foto: Getty Images