Ovog ljeta Netflix je otkrio kako ulazi i u sferu videoigara, a upravo su ovog tjedna svijetu predstavili svoj prvi veliki korak u tom smjeru.

I dok smo prema prvim najavama Netflixovo predstavljanje videoigara očekivali tek sljedeće godine te nakon perioda testiranja na odabranim tržištima, streaming gigant je već ove godine ugodno iznenadio svoje pretplatnike. “Volimo igre (…) i volimo zabavljati našu zajednicu” riječi su kojima je Netflix započeo službeno priopćenje za javnost te lansirao Netflix Games i predstavio čak pet naslova mobilnih igara.

Dostupnost zasada samo na Android uređajima

Android korisnici diljem svijeta od ovog tjedna na svojim uređajima mogu igrati Stranger Things: 1984 (BonusXP), Stranger Things 3: The Game (BonusXP), Shooting Hoops (Frosty Pop), Card Blast (Amuzo & Rogue Games) i Teeter Up (Frosty Pop).

Netflix Games, Stranger Things

Da, dobro pročitano, Netflixove mobilne igre zasada su dostupne samo na Android uređajima, a možete im pristupiti na dva načina. Kako opisuju u službenom priopćenju, unutar Netflix aplikacije pronaći ćete zasebnu kategoriju “Netflix Games”, gdje ćete moći odabrati željenu igru te joj pristupati nakon preuzimanja na mobitel. Međutim, tijekom testiranja za potrebe ovog članka, ta se kategorija još uvijek pojavljivala unutar izbornika, stoga je bilo više uspjeha kod drugog načina. Naime, svaku od igara možete pronaći i direktno preuzeti putem Google Play trgovine.

Jasno, kako bi pristupili igranju, morate imati aktivan Netflix korisnički račun, a kako otkrivaju, dostupnost za iOS platformu možemo očekivati u narednim mjesecima.

Strateška odluka za Netflix

Prema dosadašnjim najavama, Netflix nema namjeru direktno monetizirati ovaj novi sadržaj kojim proširuju svoju velebnu ponudu zabave. Prilikom preuzimanja nema nikakvih dodatnih troškova, kao ni oglasa ili dodatnih in-app kupovina unutar igara. Kako ističu, kompanija vidi mobilne igre kao način rasta, ali i održavanja postojeće baze pretplatnika. Upravo je to potvrdio i Greg Peters, Netflixov operativni direktor, prilikom obraćanja investitorima: “Interakcija većine naših korisnika s nama događa se upravo putem mobilnog uređaja. Želimo biti sigurni da kada su naši korisnici aktivni na svom mobilnom uređaju, da imaju priliku steći sjajno iskustvo Netflixa upravo na svom mobitelu.”

U istom obraćanju, Peters je istaknuo i kako je Netflix još uvijek u ranoj fazi svojih aktivnosti na području mobilnih igara, s fokusom da dostave kvalitetno korisničko iskustvo i sadržaj koji će besprijekorno funkcionirati na svim platformama.

Netflix Games, logo

Nakon što su testirali interaktivni sadržaj u naslovima kao što su “Black Mirror: Bandersnatch” ili “Minecraft: Story Mode”, donešena je strateška odluka o ulasku u svijet videoigara te su u tom smjeru poduzeli već nekoliko ključnih koraka – osim što su nedavno na visoku poziciju potpredsjednika razvoja igara doveli iskusnog Mikea Verdua, kompanija je ostvarila i akviziciju studija za razvoj igara Night School Studio te se očekuje još ovakvih poteza. “Poput naših serija, filmova i specijala, želimo dizajnirati igre za svaku razinu znanja i iskustva te svakog tipa igrača, bez obzira da li ste početnik ili dugogodišnji gamer”, istaknuo je u svom blog postu spomenuti Mike Verdu.

Dugoročno gledano, jasno je kako ulazak u svijet igara za Netflix predstavlja važan korak u ambiciji da nastave biti vodeća svjetska streaming platforma koja svojim korisnicima nudi široki spektar zabavnog sadržaja.

Interesantan korak, no trenutne igre nas se nisu dojmile

I dok je trenutna ponuda Netflixovih mobilnih igara skromna, jasno je da u narednim mjesecima možemo očekivati još više gaming sadržaja. Prilikom testiranja, trenutni odabir nije na nas ostavio neki značajan dojam, no ono što predstavlja dobro korisničko iskustvo je ideja da se s jednim Netflix account-om te sa svakim profilom zasebno može pristupiti čitavom nizu raznovrsnih igara, koje u sebi nemaju in-app kupovinu ili uglavnom iritantne oglase. Također, pojedini naslovi bit će dostupni za igranje i u offline mode-u, što će manjak stabilne internetske veze učiniti puno ugodnijim.

Svakako će biti zanimljivo dalje pratiti koliko će se Netflixovih popularnih naslova filmova i serija naći i u obliku mobilnih igara, kao što je sada slučaj sa Stranger Things te hoće li i kako će ovaj korak dalje utjecati na gaming industriju.

Fotografije: Netflix, screenshots