Povrće s kojim imamo gorko-slatki odnos kroz djetinjstvo i odraslu dob spada u ono bogato hranjivim tvarima bilo da se jede sirovo ili kuhano

Vitamin K, beta-karoten, folna kiselina, kalcij, krom, cink, željezo i vlakna samo su neki od nutrijenata koje sadrži mrkva. Ovo povrće jedno je od najbogatijih prirodnih izvora beta-karotena, važnog provitamina koji se nakon konzumiranja pretvara u jedan od najjačih antioksidansa u tijelu, u vitamin A. Vitamin pomaže stanicama u borbi protiv virusa, štiti i od raka te sprječava srčanožilne bolesti. Sudjeluje i u procesima proizvodnje očnog pigmenta te se u njoj nalazi i vitamin K, koji ima utjecaj na zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana. Vlakna i krom, koji se nalaze u ovom zdravom korjenastom povrću, imaju važnu ulogu u stabilizaciji šećera. Ova kombinacija je osobito važna kad je u pitanju napadaj gladi i kontrola dijabetesa. Iako je najbolja opcija jesti je sirovu, pa si tako možete napraviti sok od mrkve od osam oguljenih i narezanih mrkvi, četiri narezane zelene jabuke i malo svježeg đumbira koje pomiješate u blenderu, mi ćemo ovog puta preporučiti jedan zdravi slatkiš – muffine od mrkve!

Sastojci

3 naribane mrkve
1 šalica ulja
1 vanilin šecer
4 jaja
1 šalica smeeg šecera
2 šalice brašna
prstohvat soli
2 žlicice sode bikarbone
2 žlicice cimeta
1/8 žlicice muškatnog oraščića

Priprema

Sve što trebate jest zagrijati pećnicu na 180 °C. U jednoj zdjeli pomiješajte ulje, šećer, vanilin šećer i jaja, a u drugoj zdjeli sve suhe sastojke (oboje jako dobro spojite). Suhe sastojke dodajte u mokre i miješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Stavite tijesto u pripremljene košarice i pecite 15 minuta.

Fotografija: Guliver/Stockfood