Iako smo ponovno u jeku pandemije, barem se više ne morate bojati dirati stvari, kao što ih ne morate ni dramatično čistiti.

Naime, NY Times donosi članak o tome kako su iz C.D.C.-a (Centers for Disease Control and Prevention) i službeno izjavili kako je šansa da Covid dobijete dirajući neku površinu skoro pa nemoguća. Virus se isključivo prenosi zrakom i s osobe na osobu.

Sjećate se kad smo svi dolazili iz dućana, brisali i sprejali namirnice, pa zatim skidali odjeću i stavljali ju na pranje ili na terase. C.D.C. updateao je svoja uputstva za čišćenje površina i napisao kako je šansa da dobijete Covid s površine nekog predmeta 1:10000. U danima kada imamo toliko dilema, na kraju se čini, moramo i možemo osloniti samo na statistiku i brojke.

Linsey Marr, zaposlena u tvrtki Virginia Tech, stručnjakinja za viruse koji se prenose zrakom izjavila je: ”Napokon – skoro pa nema nikakvog dokaza da je itko zaražen virusom dirajući površinu nečega.”, donosi NY Times.

Sada kada znate da se virus prenosi isključivo zrakom gdje može egzistirati jako dugo, možete se odmoriti od pretjeranog čišćenja, ako ga još uvijek prakticirate i usredotočiti se na jedini rješenje za pandemiju – smanjite druženja.