Nastavljaju se tematske šetnje Trešnjevkom i svi ste pozvani pridružiti im se u subotu 19.9. u 11 sati i u petak 25.9. u 15 sati.

Zahvaljujući odličnom projektu Muzej susjedstva Trešnjevka, stari radnički zagrebački kvart postaje vidjiv i iznimno zanimljiv. Urbane ture ovog nam puta govore o počecima industrijalizacije te ženskoj povijesti Trešnjevke.

U subotu, Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla sve zainteresirane vodi Savskom ulicom u početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Naredni petak, s Tihanom Bertek iz udruge K-zona svi koji se prijave kreću u potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen, a potrebno se prijaviti blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.

Tura Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke kreće iz nekadašnjeg spremišta tramvaja, današnjeg Tehničkog muzeja, a vodi nas lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije, industrijskih pogona i postrojenja.

Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/ restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, a informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”

Više informacija potražite ovdje.