Hotel Global

Zaljubljenici u fotografiju i dobri prijatelji, Martin Močibob i Robert Krajcar odlučili su svijetu otkriti jednu sasvim drugu stranu Istre. Zaboravljenu, napuštenu, ali i dalje čudesno lijepu.

Dvojica Istrijana prošle su godine pokrenula fotografski, a mogli bismo reći i istraživački, projekt Abandoned Istria. Cilj im je, kako kažu na svojoj Facebook stranici, prikazati zaboravljena stranu Istru koja priča priče nekog zaboravljenog doba, a danas je prepuštena na milost i nemilost zubu vremena.

Zahvaljujući njihovim zanimljivim fotografijama tako imamo prilike otkriti stranu Istre za koju nismo niti znali da postoji poput starih športskih centara, napuštenih bolnica, casina, i rudnika pa sve do povijesno važnih i vrijednih lokacija poput nekoć najbogatijeg, a danas starog napuštenog i zaboravljenog istarskog sela Vrnjak, zatim nekadašnjeg posjeda obitelji Bembo iz Venecije sagrađenog sredinom 18. stoljeća blizu Bala ili pak samostana u Daliji koji je rijedak primjerak spomenika kulture neoklasicističkog razdoblja na samoj obali mora u jadranskome prostoru.

Samostan u Dajli

Tužni, a opet na neki neobičan način čudesno lijepi, ovi su prizori podsjetnik vremena i važne povijesti na koju smo zaboravili. Podsjetnik na to koliko je lako pasti u zaborav te podsjetnik da bi nam opet jednom u budućnosti ovi spomenari vremena mogli postati važni.

Stancija bembo blizu Bala

Zapratite ih putem FB i Instagram profila i učite o Istri iz ovih fotografskih zapisa. Tko zna, možda se uputite i u vlastito istraživanje.

 

 

Foto: Robert Krajcar / Martin Močibob