Dobro je poznato da se koža tijekom našeg života mijenja, od akni u pubertetu do intenzivne suhoće tijekom menopauze i svega između toga. Najbolji način kako možete njegovati svoju kožu, prema životnoj dekadi u kojoj se nalazite, jest da prilagodite životne navike, prehranu i beauty rutinu.
Za žene starije od 40 godina to se može odnositi na uključivanje nekoliko novih namirnica bogatih kolagenom u svoj svakodnevni jelovnik. Ta hrana može vam pomoći (baš kao i kreme bogate kolagenom) ojačati kolagen i elastin u koži. Vjerojatno znate da su ova proteinska vlakna zaslužna za zategnutu kožu i ten bez bez sitnih linija i bora. Kolagen je ujedno izvrstan i za zdravlje vaših kostiju i srca.
Hrana bogata kolagenom
Dakle, sljedeći put kad odete u drogeriju da biste se opskrbili proizvodima za njegu kože, nemojte zaboraviti svratiti i u dućan nabaviti namirnice bogate kolagenom koje imaju brojne dobrobiti za kožu.
Banane
Ovo voće pomaže vašoj koži zablistati. Razlog se skriva u kaliju, mineralu koji stimulira zdrav protok krvi u vašoj koži. Banane su bogate i antioksidansima koji pomažu vašem tijelu neutralizirati slobodne radikale, toksične molekule koje ubrzavaju znakove starenja. Banane su također značajan izvor mangana koji potiče proizvodnju kolagena, proteina koji može spriječiti i smanjiti pojavu finih linija, bora i opuštenosti kože.
Slanutak
Slanutak je mahunarka s obiljem komponenata koje podupiru produkciju kolagena – proteini, vitamini C i A i cink, da navedemo samo neke. Naime, izvrstan je izvor dvaju nutrijenata koji potiču produkciju kolagena: prolina i cinka. Prolin podržava stabilnost kolagena, dok cink usporava razgradnju kolagena.
Juha od goveđih kostiju
Za one koji nisu vegani, mesna juha jedan je od najboljih izvora kolagena, posebice juha od goveđih i/ili svinjskih kostiju, koje su odličan izvor kolagena tipa I – one vrsta kolagena koja ima najvažniju ulogu u zdravlju kože, kose i noktiju.
Sardine
Riblji se kolagen nalazi u kostima, koži i ljuskama ribe. Dakle, želite li iskoristiti sve dobrobiti ovih plodova mora, odaberite sitniju ribu koju ćete moći pojesti cijelu ili gotovo cijelu, kao što su primjerice srdele ili sardine.
Foto: iStock/Getty Images Plus, Getty Images