Nakon što je pandemija promijenila način na koji ljudi gledaju na svijet i ograničila putovanja, sigurnost je postala ključna komponenta prilikom planiranja putovanja. Za one koji traže bezbrižno putovanje ili solo avanturiste, odabir sigurne destinacije postaje od iznimne važnosti.

Nedavno je Berkshire Hathaway Travel Protection objavio svoje godišnje izvješće koje rangira najsigurnije zemlje u svijetu za putnike.

Istraživanje BHTP-a, obuhvaća 1,702 ispitanika, a koristilo je podatke iz Globalnog indeksa mira te ocjene sigurnosti putovanja Državnog tajništva SAD-a kako bi procijenilo sigurnosne zabrinutosti poput zdravstvenih mjera, terorizma, vremenskih izvanrednih situacija i sigurnosti manjinskih grupa. Važno je napomenuti da izvješće ističe kako, unatoč rangiranju, ne znači da je svaki dio zemlje siguran, niti uzima u obzir potencijalne prirodne katastrofe.

Prema podacima ovog istraživanja, najsigurnija zemlja za putnike u 2024. godini je Kanada. Nakon što je prošle godine bila na šestom mjestu, Kanada se popela na prvo mjesto na listi najsigurnijih zemalja za putnike. Visoko je rangirana zbog svog hladnog vremena i niske gustoće naseljenosti, što čini putovanje sigurnim.

Berkshire Hathaway Travel Protection također ističe važnost praćenja požara i kvalitete zraka u većini većih kanadskih gradova. Prema Britannici, Kanada je druga najveća zemlja na svijetu prema ukupnoj površini i ima najdužu obalu.

Prema indeksu boljeg života, Kanada nadmašuje prosječne zemlje po prihodima, obrazovanju, poslovima, zdravlju, kvaliteti okoliša, zadovoljstvu životom i socijalnim povezanostima. Kanađani ocjenjuju opću zadovoljstvo životom u zemlji ocjenom 7 od 10, što je iznad prosjeka OECD-a od 6.7.

Druga najsigurnija zemlja je Švicarska, koja je napredovala s devetog mjesta prošle godine na drugo mjesto na listi za 2024. godinu. Švicarska je visoko rangirana jer je zemlja “oduvijek sinonim za sigurnost – ili barem, koliko god postoji Švicarska”, navodi izvještaj.

Nakon Švicarske, na popisu se nalaze Norveška, Irska, i Nizozemska, koja zatvara krug najsigurnije petorke. A koje su još zemlje proglašene kao najsigurnijim destinacijama za 2024. godinu, pogledajte u nastavku.

Top 10 najsigurnijih zemalja za putnike u 2024.:

1. Kanada

2. Švicarska

3. Norveška

4. Irska

5. Nizozemska

6. Ujedinjeno Kraljevstvo

7. Portugal

8. Danska

9. Island

10. Australija

 

Foto: Pexels