Europski nacionalni parkovi često kriju nevjerojatna čuda prirode koja su, nažalost, nedovoljno poznata i cijenjena. Dok su neki od njih već postali simboli ekološke važnosti i ljepote, postoji niz onih koji čekaju da budu otkriveni.

Često se govori o onim najpoznatijim parkovima, poput Saxona, Dolomiti Bellunesa i Soome, koji, iako su stvarno vrijedni slave, često preuzimaju tron onim manje poznatim, a jednako šarmantnim prirodnim draguljima.

Nacionalni parkovi koje ne smijete zaobići

Pembrokeshire Coast, Wales

Nacionalni park Pembrokeshire je nacionalni park duž obale Pembrokeshirea u zapadnom Walesu osnovan 1952. godine. Jedan je od tri nacionalna parka u Walesu, no  jedini je u  Ujedinjenom Kraljevstvu koji se uglavnom sastoji od obalnih krajolika. Pembrokeshire je dom za više plaža s “Plavom zastavom” nego bilo koji okrug u zemlji. U 2019. godini je čak 11 plaža dobilo je oznaku “Plavih zastava”: Amroth, Newgale, Saundersfoot, Dale, Whitesands, Coppet Hall, Tenby North, Tenby South, Tenby Castle, Poppit Sands i Lydstep.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Pembrokeshire Coast National Park (@pembscoast)

Nacionalni park Pirin, Bugarska

Nacionalni park Pirin u Bugarskoj nalazi se na popisu svjetske baštine od 1983. godine, a  sjajna je uvertira u čudesni krajolik planina Pirin. Park oduzima dah svojim vapnenačkim planinskim krajolicima, slapovima i crnogoričnim šumama. Prožet prirodnom čarolijom, Nacionalni park Pirin objedinjuje dva prirodna rezervata, Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa i Yulen, od kojih je prvi uključen u UNESCO-ov program, a na vrhu Todorka čeka skijalište Bansko s mnoštvom staza za ljubitelje skijanja i snowboardinga.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli tania mpartza (@taniampartza)

Cévennes, Francuska

Ne smijemo zaboraviti ni francuski Nacionalni park Cévennes, gdje se priroda i kultura stapaju u jedinstveno iskustvo. Smješten u dijelovima Lozère i Gard, ovaj park, stvoren 1970. godine, prostire se na 913 četvornih kilometara regije Cévennes i Causses. Šume, koje pokrivaju više od polovice parka, kriju oko 1700 cvjetnica, uključujući divlje narcise, margalije i damske orhideje. Osim što je rezervat biosfere, Nacionalni park Cévennes zabilježava ruralni život u Francuskoj i nosi ponosno UNESCO-vo priznanje svjetske baštine.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli David Constantin (@dconstantin48)

Nacionalni park Picos de Europa, Španjolska

Nadalje, španjolski Nacionalni park Picos de Europa je planinski lanac čarobnih kamenih formacija i bukovih šuma. Sjever Španjolske obogaćen je šumama hrasta i bukve koji plešu uz impresivne planine, kanjone i valovite travnjake. Ime parka potječe od tih grandioznih vrhova, dok smeđi medvjedi i iberski vukovi obitavaju u ovom prirodnom blagu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Picos Outdoor Mountain Guides (@picosdeeuropaoutdoor)

Oulanka, Finska

U sjeveroistočnom dijelu Finske, Oulanka se postavlja kao čuvar netaknutog krajolika blizu ruske granice. Rijeka Oulanka prepliće se kroz šumu i ulijeva u jezero Paanajärvi prije nego što nastavi put prema Bijelom moru. Ovaj nacionalni park, nepromijenjen već više od 100 godina, priča je o šumi koja rješava svoje probleme, gdje biljke i životinje postavljaju svoje granice. Smrekove i borove šume, jagode, kupine i žute maline obogaćuju ovu oazu mira i prirodne harmonije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Maria M. Andrejczyk (@m.andrejczyk)

Hohe Tauern, Austrija

Na kraju, vrijedi spomenuti i austrijski Nacionalni park Hohe Tauern, najstariji i najveći nacionalni park u zemlji. Prostirući se kroz tri savezne pokrajine, Hohe Tauern čini spektakularni visokoplaninski pejzaž s više od 300 vrhova iznad tri tisuće metara. Ledenjaci, alpski travnjaci i huka slapova čine ovaj park domom oko deset tisuća vrsta divljih životinja. U srcu parka priroda ostaje netaknuta, dok se u vanjskoj zoni ostvaruje harmonično zajedništvo između prirode i čovjeka, usmjereno prema načelima održivog razvoja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nationalpark Hohe Tauern (@nationalpark__hohetauern)