Kraj godine nam se opasno približio, a to znači samo jedno – počinje blagdansko raspoloženje i gradovi polako poprimaju svoje novogodišnje ruho u obliku Adventa. 

Malo smo zavirili u ponudu europskih gradova i ako planirate city break, svakako sugeriramo da zavirite u adventske priče nekih od dolje spomenutih gradova!

Colmar, Francuska

Božićna atmosfera u Colmaru, malenom srednjovjekovnomi francuskom gradiću, jedna je od najljepših koje možete osjetiti. Centar Colmara zaista daje sve od sebe kada je u pitanju blagdanski duh – ima šest božićnih sajmova od kojih svaka nudi posebnu, autentičnu temu i čaroliju. 

Kad? 23. studenog do 29. prosinca

Gdje? Colmar, Francuska

Budimpešta, Mađarska

Najpoznatiji i najpopularniji božićni sajam u Budimpešti je sajam koji se nalazi na Vörösmarty Tér (trg Vörösmarty). Nalazi se u srcu Budimpešte, na krajnjoj stanici žute linije podzemne željeznice koja dijeli ime s trgom i na kraju trgovačke ulice u Budimpešti, Váci Utca. Trg Vorosmarty, trg u srcu Budimpešte, pretvara se u svečanu tržnicu s mirisom tradicionalnih kolačića s medom, kuhanog vina i cimeta. 

Kad? 24. studenog do 31. prosinca 2023

Gdje? Trg Vorosmarty

Erfurt, Njemačka

Božićni sajam u Erfurtu jedan je od najboljih u Njemačkoj. Monumentalna cjelina katedrale svete Marije i crkve svetog Severa najpoznatija je znamenitost Erfurta i stoga čini savršenu pozadinu gradskog božićnog sajma. Širok izbor blagdanskih sadržaja na tržnici svake godine privuče oko dva milijuna posjetitelja. 

Kad? 28. studenog do 28. prosinca

Gdje? Erfurt, Njemačka

Göteborg, Švedska

Zanimljivo je da je božićni sajam u Göteborgu tehnički otvoren cijele godine jer se održava u zabavnom parku u Göteborgu, poznatom kao Lisberg. Međutim, tijekom božićne sezone, prolazi kroz pravi božićni makeover – posut je bajkovitim svjetlima i veselim ukrasima, a ovdje možete posjetiti pećinu Djeda Mraza, poslušati koledaše, provozati se na vrtuljcima i naravno kupiti mnoštvo poklona za najdraže. 

Kad? Od 18. studenog do 30. prosinca

Gdje? Park Liseberg

Riga, Latvija

Riga je prepoznatljiva po slikovitom Starom gradu koji u blagdansko vrijeme poprima bajkoviti šarm. Božićni sajam u Rigi prekrasno je iskustvo za lokalno stanovništvo i posjetitelje. Nalazi se u srcu Starog grada, okružen stoljetnom arhitekturom, što ga čini zaista očaravajućim mjestom. Tržnica nudi širok izbor latvijskih rukotvorina, od složenih pletenih predmeta do drvenih ukrasa i nakita od jantara.

Kad? Od 4. prosinca do 8. siječnja

Gdje? Dome Square

 

Foto: Profimedia.hr, Instagram