Iako je nezahvalno govoriti o odlasku u kazalište ovih dana jer su epidemiološke mjere u stalnoj promjeni, čini se kako ipak ima šanse za kazališne predstave ovog prosinca.

Stožer je naime proteklog tjedna finalno potvrdio novi set rigoroznih mjera koje uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata te zabranu okupljanja pri čemu su kazališta izuzeta, uz galerije, muzeje, kina i škole… Ovisno o veličini prostora bit će ograničen broj posjetitelja, ali u kazalište će se moći. U tom slučaju, ima li ljepšeg načina za upotpuniti blagdane od gledanja najljepšeg baleta svih vremena? Pogađate, radi se o Orašaru, a tri kazališne kuće u Hrvatskoj imaju ga na repertoaru.

HNK Zagreb

HNK Zagreb

Balet Orašar u zagrebačkom HNK uprizoren je u novom ruhu 29. studenoga prošle godine u koreografiji i režiji Vladimira Malakhova te je u prošloj sezoni izveden čak 20 puta. Ovo najljepše djelo klasične baletne umjetnosti prvi put u HNK-u Zagrebu postavljeno je 1931. u režiji i koreografiji Margarete Froman, rusko-hrvatske balerine, pedagoginje i koreografkinje. Uslijed novih epidemiološkim uvjeta i preporuka, izvedbe baleta “Orašar” koje su po rasporedu trebale biti 27. i 30. studenoga te ,1., 3. i 5. prosinca odgađaju se za nove datume i to 7., 8., 9., 12., 14. i 16. siječnja 2021. godine. Više o tome pratite ovdje.

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

HNK Rijeka

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj bajci E. T. A. Hoffmanna „Orašar i kralj miševa”, prošle je godine također premijerno izveden i u riječkom HNK. Koreograf Mauro de Candia svojom je verzijom “Orašara” u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pružio novi pogled na ovu bajku. Izveo ga je riječki Balet uz orkestar Opere, a predstava je nastala u koprodukciji s INK-om Gradskim kazalištem u Puli. Planirane riječke  izvedbe za ovaj prosinac za sada su 16., 17., 18., 19., 21. i 22., a više o tome pratite ovdje.

HNK Split

HNK Split

Baletni spektakl “Orašar”, naslov koji i u Hrvatskoj godinama ruši sve rekorde u posjećenosti i popularnosti, i ove je sezone na programu Hrvatskog narodnog kazališta Split. Koreografiju Waczlawa Orlykowskog prenosi koreografkinja Božica Lisak, a cijeli ansambl Baleta, zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija, uključen je u ovu raskošnu produkciju s više od 130 plesača na sceni. Za sada na stranicama splitskog HNK nema preciznijih datuma izvedbe “Orašara”, ali nadamo se da će se pojaviti tijekom prosinca. Više o tome pratite ovdje.